Quantcast

Ненчев: До 2024 г. парите за отбрана ще са 2% от БВП (галерия)

ОFFNews Последна промяна на 25 май 2016 в 21:35 3432 1

1/1

Снимка БГНЕС

Международно изложение за отбранителна техника.

"Бюджетът за отбрана на България трябва да нараства плавно до 2024-та година, като целта е да стигне 2% от брутния вътрешен продукт", заяви Николай Ненчев на откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност" в Международния панаир в Пловдив, предаде "Дарик".

Изложението представя общо 63 фирми и организации от десет страни - 41 български и 22 чуждестранни. 

"Предприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн. евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ", допълни от своя страна заместник-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му, износът е нараснал с над 50% в сравнение с 2014 година.

В рамките на "Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност" ще се проведе и Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности".

По време на Международното изложение за отбранителна техника ще бъде направен и статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия.

В програмата по традиция са включени и демонстрационни стрелби, които ще се състоят на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово".

По време на форума при основната зона на река Марица в Пловдив ще се проведе и демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации.