Недопустимо е Митрофанова да затваря църква, заяви правосъдният министър

OFFNews 04 октомври 2023 в 16:03 1782 4

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Атанас Славов

Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква, като по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

Това е каноническо самоуправство. И може би трябва да се вземат държавни мерки, коментира Славов в официалния си профил във Фейсбук.

На заседание вчера Светият Синод подкрепи писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на Руската църква и изрази надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време. Според Светия Синод не е в компетенциите и правомощията на Българската православна църква-Българска патриаршия да отвори Руската църква в столицата.

Храмът беше затворен на 21 септември по искане на руското Министерство на външните работи, а Елеонора Митрофанова обвини управляващите в опит да прекъснат отношенията между "сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ" .

На 25 септември патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът, назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията и настоя храмът да отвори врати. Светият Синод съобщи, че Неофит е информирал руския патриарх и очаква от посолството да отвори църквата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

05.10 2023 в 05:49

Така е, но къде е МВнР, за да изгони Мутрофанова?

12078

3

edin slep

04.10 2023 в 22:43

То пък един синод ... Николай дето е затънал в корупция от както бе епископ в София, Данаил дето е проруски и в червата ...

Някой с топки трябва да го отвори. Това за оръжията в криптата са щуротии

-480

2

Октим

04.10 2023 в 17:52

Кажи го на нея, “къдрав“! Не на нас! Ние много добре знаем това. Но ако руските гадове не заключат и блокират достъпа до църквата току виж някой българин може да се натъкне на оръжията и мунициите складирани от казашката паравоенна организация в мазето ѝ ...

1935

1

Муню

04.10 2023 в 16:17

Разгеле!
Крайно време беше някой от правителството да вземе отношение, но отношение по църквата не е начина. Църквата трябва да си остане далеч от политиката!
Вземете отношение към Мутрофанова и най-накрая я изгонете!!!
Действията и са недопостими и трябва на тея тъпаци да им се напомни, че тук, църквата не е за КГБ и тн.
Изгонете я!!!
Иначе наши пилот само чака, да и даде ордън при приключения и мандат.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика