Наводнението в Северозапада: Отнесени коли и покъщнина във Врачеш, в Берковица разчистват втори ден

OFFNews 14 юни 2023 в 10:12 1849 1

куче

Снимка Община Берковица

След наводненията

Автомобили, дивани, покъщнина са отнеси при наводнението в благоевградското село Врачеш, а в Берковица втори ден продължава разчистването след бедствието, при което паднаха над 68 литра на квадратен метър само за час. 

"Беше ужас. Хората са много уплашени, тъй като си спомниха за голямото наводнение от 2005 г.", каза пред Нова ТВ кметът на Врачеш Марин Бончовски.

Колите са били до таваните си във вода, улиците не се виждали. До около 3 ч. сутринта е продължило изпомпването на водата с помпи.

Изпратени са противопожарни екипи от Правец, Ботевград, Пирдоп и Етрополе. 

По думите на кмета най-пострадал е един от кварталите, в който има само една законна къща. Наводнените са 100.

От сутринта хората са обсадили кметството и настояват за помощи. Предстои комисия да оцени щетите. Повечето имоти нямат застраховки. 

Кметът посочи, че речните корита са почистени. 

Междувременно управата на Берковица обяви дарителска кампания след потопа

"Днес се очаква голямо дарение от Гората.бг. Ще бъдат докарани пясък, чували, гумени ръкавици. Благодаря на всички, които помогнаха, с каквото могат. Предстои комисия да оценява щетите", обясни кметът на общината Димитринка Каменова.

Диана Славкова споделя, че майка ѝ е преживяла бедствието, докато е била вкъщи.

"Тя беше в шок. Водата е нахлула на долния етаж, а после се е покачила до прозорците на втория етаж. Очаквала е, че всеки момент ще счупи стъклото и ще навлезе на горния етаж. Преместила се е на по-високо място в къщата. В двора е било пълно с мебели и електроуреди", допълва жената.

Кметът на Берковица коментира, че днес се събира комисията, която ще оценява щетите и тогава ще може да се каже в какъв размер са щетите. По думите на Каменова деретата на реките са били почистени и местната управа не се притеснява от проверки. 

Във вторник от общината показаха какви са щетите от наводнения приземния етаж на детска градина "Малина".

Снимки: Община Берковица

Един от военнослужещите, изпратен в града, обясни, че днес също продължава почистването. При необходимост могат да бъдат командировани още военни. 

Банкова сметка на Община Берковица в лева за дарения:

Титуляр: Община Берковица
IBAN: BG35 UBBS 8002 8413 8709 05
BIC code: UBBSBGSF
Банка: ОББ АД – клон Берковица, пл. “Йордан Радичков“ № 1
Код за вид плащане: 44 51 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната/;
или
Код за вид плащане: 44 52 00 /Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина/;

Необходимо е в платежното нареждане дарителите да посочат основание „Наводнение“ или друга специална цел, за която правят дарението, допълват от общината.

Във връзка с изискванията на законодателството за прозрачното и целесъобразно изразходване на дарените средства, дарителите следва да се свържат на e-mail: [email protected] или на тел. 0953/89151, 0953/89152 (от понеделник до петък (8:30 ч. - 17:00 ч.) и да предоставят контактна информация за сключване на договор за дарение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки