Прокуратурата се самосезира по медийни публикации за потопа в Берковица

OFFNews 13 юни 2023 в 14:22 1167 0

Берковица

Снимка Община на Берковица

Потопът.

Окръжна прокуратура в Монтана обяви, че се е самосезирала "по повод информация в журналистически материали за бедствено положение в гр. Берковица, област Монтана".

В тях били изнесени данни за последиците от обилни валежи (около 70 литра на кв.м.), засегнали целия град. Част от кварталите били залети от придошлата река. В квартал "Стара планина" бил отнесен асфалтът от улиците, водата завлякла автомобили и кофи за боклук. Наводнени били десетки къщи и детски градини. "Към настоящия момент няма информация за пострадали хора", съобщават от обвинението.

Предстои обобщаване на нанесените материални щети. Предприети са извънредни мерки от държавни и местни органи. Разпоредено е включване на военнослужещи от Българската армия в усилията за преодоляване на последствията от наводнението.

"На основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт Окръжна прокуратура – Монтана разпореди проверка на изнесената информация с оглед установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл. 219 от НК – длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева", се казва още в съобщението.

Проверката е възложена на МВР в Монтана. Съвместно с областната администрация, РЗИ и Регионална инспекция по околната среда и водите следва да се установят причините за възникналото бедствено положение, в т.ч. имало ли е непочистени участъци, както на реката, така и на околната среда, които да са свързани с причините за наводнението. Необходимо е да се конкретизират длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

В обсега на възложената проверка са предприетите незабавни мерки по оказване на помощ на пострадалите от наводнението, в т.ч. от общинските власти; установяване на причинените имуществени вреди на населението и общината и техния размер, както и всички други обстоятелства, свързани с установяване на обективната истина по случая. Определен е едномесечен срок за извършването на проверката, обясняват още от прокуратурата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София