След пороя: Денков праща армията да помага в Берковица и Врачеш

OFFNews 13 юни 2023 в 09:28 2866 0

наводнение

Снимка Фейсбук/Денонощна пътна помощ

Наводнение в Берковица

Правителството предприема спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица, област Монтана и в ботевградското село Врачеш. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Няма данни за пострадали хора, допълват от там.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще съдействат за почистване на най-засегнатите райони на града. Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, се посочва в съобщението.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на ситуацията. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Екипите на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов. От „Пожарна безопасност и защита на населението“ информират, че нивото на язовир „Клисурица”, община Монтана, се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Всички екипи остават по места цяла нощ, посочват още от МС.

Поройният дъжд заля Берковица в късния следобед на вчерашния ден. За час паднаха 68,6 литра на квадратен метър.

Голям дъжд, изведнъж дойде голяма приливна вълна. Започнаха да се носят кофите за боклук и после поред започнаха да се носят и колите. Още снощи успяхме да приберем колите, които ги понесе вълната. Има и някои, които все още не са прибрани. Наводнени мазета, кал и започваме с разчистването. Най-важното е, че сме живи и здрави", разказа пред БНТ Иван Иванов, жител на Берковица.

В общините Берковица и Георги Дамяново бе обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Той заяви, че за радост в региона няма пострадали и бедстващи хора, но на места има значителни поражения по инфраструктурата. Поредният порой е наводнил мазета, къщи и дворове в селища от общините Берковица, Георги Дамяново и Монтана. На места има прекъснато електричество, което в момента се възстановява.

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление. Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително. Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води без да създава опасност от наводнение. Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки