Натиск, купуване на гласове, контролиран вот. Какво разкриха българските и международните наблюдатели на изборите

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Георги Савчев 08 април 2023 в 07:14 7128 3

Наблюдателите имат право да проследят всички етапи на изборния процес

Снимка Getty Images

Наблюдателите имат право да проследят всички етапи на изборния процес

Неправомерно влияние върху избирателите в социално уязвимите общности, недостатъчно представителство на жени в българската политика, купуване на гласове, контролиран вот и нарушаване на тайната на гласуването. За това сигнализират българските и международните наблюдатели на предизборната кампания и предсрочните парламентарните избори на 2 април. 

Международните наблюдатели

Международната мисия за наблюдение на изборите към Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Парламентарната асамблея към Съвета на Европа е съставена от 11 експерти в София и 14 дългосрочни наблюдатели, разпределени в различни части на България.

В деня на изборите 179 наблюдатели от 34 държави бяха командировани, включително 33 дългосрочни и 125 краткосрочни наблюдатели, назначени от СДИПЧ, както и 21-членна делегация от ПАСЕ. Откриването на изборния ден е наблюдавано в 69 избирателни секции, а гласуването е наблюдавано в 699 избирателни секции в страната. Преброяването на гласовете е наблюдавано в 64 избирателни секции, а обработката на резултатите - в 26 РИК.

В предварителните заключения на международната мисия се посочва, че "предсрочните парламентарните избори на 2 април бяха състезателни и добре организирани от изборната администрация, а основните свободи се зачитаха", но и че "противоречивите законодателни изменения, по-специално тези, с които се ограничава използването на машини за гласуване, породиха опасения за тайната и неприкосновеността на вота и за неправомерно влияние върху избирателите в социално уязвимите общности".

Няма равенство между жените и мъжете в политиката

"Медийното отразяване беше разнообразно и обширно, което позволи на избирателите да чуят плуралистични становища, но въпреки това остана податливо на политически и корпоративни влияния, което ограничи критичното отразяване. Недостатъчното представителство на жени на политически длъжности и участие в предизборната кампания показва необходимостта от по-силен ангажимент за осигуряване на равенство между жените и мъжете в политиката" - констатират от Международната мисия за наблюдение на изборите.

В становището на наблюдателите е обърнато внимание, че "като цяло жените са недостатъчно представени на изборни и назначаеми длъжности. Няма правни или други мерки за насърчаване участието на жени и повечето политически партии не включиха политики за популяризиране участието на жени в платформите си. Представителството на жени в предишния парламент бе 58 от 240 народни представители (24 процента). От 20-членното временно правителство, жените са едва три. Само една трета от кандидатите бяха жени, а жените водачи на кандидатски листи бяха само една пета".

Наблюдателите от международната мисия отбелязаха, че в някои от посетените изборни секции липсват необходимите машини за гласуване, а в хода на изборния ден ЦИК трябваше да дава допълнителни насоки във връзка с принтирането на бюлетини от машини. "В значителен брой от наблюдаваните изборни секции тайната на вота беше компрометирана, както поради неподходящо разположение, така и поради разкриване на избора на гласуващите" - посочват от ММНИ.

В доклада се съобщава за случаи на хора, които са следили избирателите (2 процента от наблюденията), и присъствие на неупълномощени лица в избирателните секции (около 3 процента от наблюденията) - действия, които често са показателни за неправомерно упражняване на влияние над избирателите. В 5 случая признаци за купуване на гласове са отбелязани от наблюдатели на ММНИ извън избирателните секции.

Търговия с гласове и тъмни стаички

Над 150 наблюдатели на "Обединението за честни избори" (ОЧИ) - платформа за борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот, проследиха изборния ден в рисковите секции в страната.

От "Обединението за честни избори" съобщиха, че в стотината секции, които са наблюдавали, само 50% от членовете на СИК са били обучавани присъствено, а 20% изобщо не са обучавани.

"Обединението за честни избори" сезира МВР и РИК за подозрение за схема за купуване на гласове в Перник. В село Сърница наблюдателите на ОЧИ са сигнализирали за опити за гласуване от името на гласоподавателите от членове на СИК и неупълномощени придружители.

След сигнал на наблюдател на ОЧИ полицията е задържала мъж по подозрение за търговия с гласове в плевенското село Буковлък.

"Проблемна практика в изборния процес е и масовото наличие на тъмна стаичка вместо параван, което прави възможно заснемането на вота", заявиха от "Обединението за честни избори".

Кой гласува с хартиена бюлетина?

Същевременно Институтът за развитие на публичната среда констатира, че "избирателната активност на изборите от 2 април не се повиши значително, въпреки връщането на хартиените бюлетини. Така гласоподавателите, стигнали до урните в неделя, са почти толкова, колкото тези през октомври 2022 г. и тези на изборите 2 в 1 през ноември 2021 г."

Екипът на Института за развитие на публичната среда анализира официалните данни за изборните резултати, публикувани в протоколите на всички районни избирателни комисии (преди окончателните им поправки от ЦИК). Данните включват всички секции в страната, в това число и тези, в които се е гласувало само с хартия. Те показват, че "с машини са гласували 59.12% от избирателите (1 476 809 души). Трите избирателни района в София град са с най-висок дял на машинното гласуване – с над 72% от гласувалите. Водещ е 23 избирателен район със 78.12%, следван от 24 избирателен район със 74.85% и 25 избирателен район със 72.28%. В Пловдив-град също масово са предпочели да гласуват с машини – 70.23% от избирателите. На другия полюс по използване на машините са гласуващите в районите Видин – 40.2%, Разград – 42.14% и Търговище – 43.72%."

Разпределението на машинния вот сред партиите и коалициите от новия парламент показва, че "в най-малка степен по този начин гласуваха избирателите на ДПС – 40.19%, следвани от тези на ГЕРБ-СДС – 43.58% и БСП за България – 49.48%. Най-голям пък е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на Има такъв народ – 80.21%, следвани от коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България – 79.13% и Възраждане – 69.51%."

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

08.04 2023 в 15:21

Само простотията печели избори у нас от 2009-та насам...

75

1

230 млрд баксов

08.04 2023 в 10:22

Бай Ганьо банкянски прави избори.