Националните отбори по астрономия и астрофизика донесоха нови 11 медала за България

Десетото юбилейно издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“ подкрепя младите учени

OFFNews 08 декември 2021 в 09:51 869 1

Младите учени от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки продължават да доказват знанията си и да печелят награди и признание. В едно от най-престижните състезания – 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (МОАА) – българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Носител на златният медал е Явор Йорданов (НПМГ), сребра спечелиха Александър Проданов (ПМГ Казанлък), Иван Попов (ПМГ Гоце Делчев) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), а бронзовото отличие се полага на Васил Николов (ПЧМГ, вече студент в СУ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН). Успехът им идва в конкуренция с над 230 състезатели от 48 държави (вкл. България) в дистанционна надпревара с виртуален домакин Колумбия, която се проведе между 14 и 21 ноември 2021 г.

Ден преди старта на МОАА, отборът ни по астрономия също се представи на най-високо ниво, спечелвайки 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от Международната дистанционна олимпиада по астрономия с домакин Италия. Носителите на златни медали са учениците Лора Лукманова (СМГ) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), сребро спечелиха Калоян Цанев (ПЧМГ) и Баян Гечев (СМГ), а с бронзови медали се закичиха Стела Бинева (ПМГ Хасково) и Гео Калфов (ПЧМГ). Ръководители на отбора са Ева Божурова (НАОП "Николай Коперник" - Варна) и Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ).

С тези постижения българските ученици за пореден път поставят страната ни на световната карта на бъдещите надежди в сферите на различни научни дисциплини. За да продължат да имат възможност за това, зад тях застава и най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, чието юбилейно десето издание тече в момента и ще продължи до края на януари 2022 г. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на Операция „Жълти стотинки“, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите на кампанията. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

„11 медала в престижни международни състезания по астрономия и астрофизика в рамките на месец – това е огромен успех, с който всички можем да се гордеем. Днес можем да покажем подкрепата си за тези умни деца, които са нашето бъдеще, като се включим в Операция „Жълти стотинки“. Науката и образованието са истинските двигатели на прогреса и всички дарители в кампанията застават зад една истински стойностна кауза”, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на Vivacom.

Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови