Националисти взеха на прицел ЛГБТ среща в Американския университет в Благоевград

OFFNews 14 февруари 2018 в 16:12 6614 4

Националистическото движение "Национална съпротива" се закани да блокира провеждането на среща на студенти от Американския университет в Благоевград с представители на ЛГБТ общността.

Това става ясно от призив, подписан от "Национална съпротива" - дивизия Благоевград и други групи, който бе изпратен до медиите.

Според съобщението срещата е предвидена по-късно този месец в едно от общежитията на университета.

Националистите зоват тя да не бъде допускана и приканват жителите на града и църквата да ги подкрепят. "Нека не позволяваме този престижен университет да бъде част от тази неморална инициатива!", пишат те. В изявлението си говорят още за "содомитско настъпление" покрай Истанбулската конвенция. Те наричат срещата "гнусно сборище" и "хомосексуално мероприятие" и твърдят, че "като нормални българи, наследници на герои" се чувстват длъжни да не допускат то да се случи в престижния университет.

"Цялата страна се тресе заради опита да се прекара Истанбулската конвенция, но това не спира тези неморални лица да се довлекат в Благоевград и да пропагандират своята болест", пишат още организаторите.

Писмото е подписано от "Национална съпротива" - дивизия Благоевград; Фен клуб на ПФК Пирин; Обществен съвет - Благоевград; МО на ВМРО "Солунските атентатори" - Благоевград; Мото клуб „Пирински Вълци" - Благоевград; НД "Хан Кубрат"; Войнски съюз "Васил Левски" - Благоевград; Движение "NS Straight Edge" Благоевград; и Кирил Ваклинов - общественик. Като инициатор на протеста е посочен Николай Йовев от "Национална съпротива".

Пред OFFNews Йовев коментира, че разбрал за срещата в общежитието от обявено във фейсбук събитие. "Намеренията ни са да попречим тя да се проведе, да не ги допускаме до университета, все пак това е престижен университет", каза той. На въпрос как би станало това, той отговори, че се съмнява да се стигне до сблъсъци, но все пак провокации никога не можели да бъдат изключени. 

Организаторите са изпратили писма до кмета на града, до Общинския съвет и до АУБГ. Ако до няколко дни не получат реакция от тях, ще подадат и уведомление до общината за организиране на протест на мястото на срещата.

От Американския университет (АУБГ) съобщиха пред OFFNews, че събитието е по инициатива на студенти и ръководството подкрепя тяхната инициативност и опит да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболели проблеми, а не да ги игнорират:

"... нашата роля като образователна институция е да възпитаваме младите хора в демократични и социални ценности, присъщи на нашето съвремие, и да изграждаме у тях дух на толерантност и подкрепа към различията.

Като дом на студенти от над 40 държави, различни като култури, етноси, религия и раса, Американският университет има отговорността да мотивира и гради всекидневно взаимно зачитане и уважение между всички свои студенти, независимо от техния произход, култура, полово самоопределение и всякакви други фактори, които внасят различност.

В Американския университет в България съществуват над 40 клуба по интереси – от спорт до бизнес, от предприемачество до политика, от танци до журналистика. Студентите в АУБ се обучават не само в час, но всички извънкласни мероприятия обогатяват образованието им и допринасят за тяхното развитие. В този случай, става въпрос за инициатива на студентски клуб и ние уважаваме желанието им да организират различни събития.

За нас, като образователна институция, е от ключово значение да мотивираме нашите възпитаници да бъдат социално ангажирани към значимите „горещи" теми, които възникват в общественото пространство.

Затова подкрепяме тяхната инициативност и желание да сложат пръст на пулса на времето и да обсъждат наболелите проблеми, а не да ги игнорират.

Смятаме, че с всичко това даваме добър пример на младите хора в АУБ, който им позволява след излизане от университета, да се впишат лесно в съвременното глобално общество и да продължат своя живот и кариерно развитие по един толерантен и с уважение към личността начин. По този начин АУБ гради бъдещи социално ангажирани и с демократични възгледи граждани."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

14.02 2018 в 22:02

Хайде на бас, че на тази среща (ако все пак се проведе) няма да има и четвърт хомосексуални. Ще бъдат предимно хетеросексуални горделивци с необосновано самочувствие и нереални блянове.

77927

1

El Commandante

14.02 2018 в 16:50

Няма ли да е яко да се организира подобна среща в Перник, кажете ми?