НАП няма да проверява Кенаров, има нова дата за делото за полицейското насилие

Ружа Райчева 19 май 2021 в 15:02 3585 1

Бяхме изненадани, че МВР няма да искат данни от НАП за проверка дали Димитър Кенаров се самоосигурява като журналист, заяви неговия адвокат Стоян Мадин. 

Днес бе проведено поредното заседание по делото в Софийския районен съд, в което журналистът Димитър Кенаров оспорва като незаконно задържането си под стража за 24 часа на 2 септември. На 22 април, МВР изиска справка от Националната агенция по приходите (НАП) дали са внасяни "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" от Димитър Кенаров. Също се изиска справка дали членува той в Съюза на българските журналисти.

На днешното заседание стана ясно, че МВР се отказват от това си искане.

"По време на заседанието разпитахме двама свидетели, които разказаха какво се е случило на площада. Съдията отложи делото за 22 юни, за да се съберат допълнителни доказателства. Има една допусната видеоекспертиза" каза адвокатът на Кенаров, Стоян Мадин.

По думите му сложността на случая идва от това, че МВР не са издали документ за задържането на Кенаров. Сега се налага да се докаже, че журналистът е бил задържан. 

Димитър Кенаров заяви, че е удовлетворен, че НАП няма да правят проверка за осигуряването му. Според него отношението към този тип задържания на цивилни се е променило и взетото решение на МВР е било съвсем логично.

Той заяви, че докато е бил арестуван, полицаите противно на закона, са отказали да се идентифицират.

"Докато бях арестуван с белезници на паважа, няколко пъти помолих полицаите да се идентифицират, да заявят причина за задържането ми, да заявят своя ранг. Те нямаха идентификационни номера на униформите си, както е по закон и отказаха да се представят" заяви Кенаров.

По думите му има още много работа по делото, но нещата се развиват по правилния начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews