Най-щастливи са в Нигерия, Филипините, Казахстан. Българите вече не е сред най-нещастните

Проучване на ГАЛЪП интернешънъл показва, че 44 процента от българите са песимиси за 2023

OFFNews 29 декември 2022 в 12:20 3189 0

People standing together

Снимка GettyImages

People standing together

Два дни преди края на 2022 г. "Галъп интернешънъл" публикува данни от своето ежегодното изследване, проведено сред 35 664 души от 35 държави по света по инициатива и дизайн на председателя на асоциацията Джордж Галъп.

Изследването е проведено по метода "лице в лице", по телефона или онлайн.

Според данните 2023 г. идва с по-скоро песимистични очаквания. По-малко от една трета (31%) от респондентите вярват, че 2023 г. ще бъде по-добра от 2022 г. 34% споделят обратното мнение, а 27% вярват, че 2023 г. ще бъде същата като предишната. Резултатите показват ръст в песимизма, а картината сега много наподобява нагласите през 2008 г., която беше и годината с най-високи нива на песимизъм по света в новия век, коментират от "Галъп".

От изследването се виждат следните тенденции - Нигерия, Пакистан, Казахстан, Филипините и Индия са страните с най-оптимистично настроено население.

Песимизмът обаче трайно се е настанил в Европа, като целият Топ 5 на песимистично настроените хора е европейски - Полша, Чехия, Сърбия, Франция и Италия.

22 процента от руските респонденти в проучването са оптимисти за бъдещето, но 36 на сто са декларирали своя песимизъм, а 22% са неутрални. Още 20 процента са се въздържали от мнение.

На другия край на света - в САЩ, 37% от населението е заредено с оптимизъм, като тенденцията е на спад спрямо предишни проучвания. Въпреки това обаче в САЩ оптимистите са повече от песимистите - 27% са песимистично настроени. Американците с неутрални нагласи са една трета, а 6% не могат да преценят. Припомняме, че миналата година оптимистите в САЩ бяха 40%, а песимистите – 19%. През 2020 г. пък 59% от американците очакваха по-добра години, а песимисти бяха едва 16%.

Очакванията за възход или срив в икономиката също следват тенденция към задълбочаване на песимизма. 21% от респондентите очакват икономически възход през следващата година, близо половината (48%) са песимистично настроени, а една четвърт мислят, че 2023 г. ще бъде същата като 2022 г. в икономически план. Останалите не могат да преценят.

Въпреки задълбочаващият се песимизъм в света има и добра новина - според изследването все-още повече от половината население на Земята счита себе си за щастливо.

Мнозинството (54%) от хората от различни нации по света смятат себе си за щастливи или дори много щастливи. Над една десета се смятат за нещастни или много нещастни, а една трета не са нито щастливи, нито нещастни.

Сред топ 5 най-щастливи нации: Филипините, Мексико, Малайзия, Афганистан, Еквадор, Япония и Казахстан. Европа е по-посърнала, но най-нещастните страни са разпръснати из целия свят: Армения, Кения, Хонконг, Аржентина, Турция и Молдова. Това отново потвърждава хипотезата, че възприятията за личното щастие имат различен произход – в зависимост от индивидуалните обстоятелства и националния контекст.

Голямата новина - България вече не е в топ 5 на песимистично настроените държави. Страната ни показва средно европейски ниво по песимизъм и оптимизъм, сочат данните на "Галъп". 20% от българите очакват по-добра 2023 г. Песимисти за бъдещето са 44%, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази. В сравнение със средното за света българите запазват традиционния си за последните години песимизъм.

"Според своите жители Западът вече не е остров на оптимизъм и просперитет, който беше доскоро. Все повече и повече хора разбират, че войната не е близо до Европа, а е в Европа. Европейската общност е преди всичко проект за мира. Ще оцелее ли през следващата 2023 г. е под сериозен въпрос" - коментира данните Кънчо Стойчев, президент на "Галъп интернешънъл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови