Награждават историка проф. Пламен Павлов с орден 'Св. Св. Кирил и Методий'

OFFNews 04 ноември 2020 в 14:38 1832 0

Правителството предложи проф. Пламен Павлов да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за приноса му в образованието и популяризирането на българската история.

Пламен Павлов е роден е на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, област Русе, в семейство на учители. През 1982 г. завършва история във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

От 1984 г. е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV - XV век в същия университет. От 1995 г. заема академичната длъжност "доцент", а през 2012 г. придобива научната степен "професор".

Той е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия, сред които са "Кратка история на българския народ", "Залезът на Първото българско царство", "Българската писменост - европейски феномен", "Забравеното Средновековие". Проф. Павлов развива активна общественополезна дейност, като участва в различни форуми и изяви на български общности в чужбина.

Инициатор е и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти - серията от международни научни конференции и издания "Българите в Северното Причерноморие" (от 1992 г.), издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава, Украйна (2001 г.), на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице в Чехия (2009 г.), и други. Той е инициатор за създаването на наградата "Света Злата Мъгленска" за българка на годината от общностите в чужбина (2009 г.), и на други начинания, насочени към утвърждаването на единството на българската нация.

В периода 1998-2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а през 2018 г. е обявен за почетен гражданин на град Велико Търново. В същата година е избран за председател на Фондация "Васил Левски".

Проф. Павлов е член е на редколегиите и редактор на редица научни издания. Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. През 2018 и 2019 г. се включва в инициирания от проф. Николай Овчаров проект "Мисия България", заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови