Над 35 жертви на водното бедствие, чака се нова висока вълна

OFFNews 19 май 2014 в 07:32 4453 0

Снимка Tanjug

Над 35 са жертвите от наводненията на Балканите - най-тежките от десетилетия, пише Би Би Си. Днес се очаква нивото на река Сава да достигне нови пикови нива и да застраши най-голямата електроцентрала в Сърбия.

Сърбия, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина продължават да се борят с тежките последствия от наводненията. Засега няма пряка опасност за България. Измерването тази сутрин е показало, че нивото на Дунав при Видин е спаднало от 829 см вчера до 811 см днес. 

Понижение се наблюдава и при Нова село, където нивото на водата е 732 см.

Въпреки спада в равнището на реката областният управител на Плевен Илиян Йончев заяви, че общото ниво на реката е над 700 см, заради което ще бъде въведено второ ниво на наблюдание.

Сърбия

Продължава евакуацията на сръбския град Обреновац. Обявена е тревога и в Смедревска Паланка. Потвърдена е информацията за 17 жертви на наводненията. Ситуацията в Шабац и Сремска Митровица е спокойна засега, Белград се приготвя за нова вълна от наводнения.

В Сърбия 17 души са загинали при наводненията, като 12 от тях в Обреновац, пише "Фокус".

Двама души загинаха в придошлите води на реките в Чехия, съобщава Český rozhlas.

Чехия

Тяло на жена, която бе в неизвестност, е извадено от придошлите води в окръг Бенешов, в Южна Чехия.

В река Лубина две малки лодки с четирима души са се обърнали в реката. Двама от тях са успели да доплуват до брега, но други двама са били завлечени от течението и бурните води. Единият е бил изваден на брега и му е оказана медицинска помощ и му е направена реанимация на място, след което с линейка е транспортиран до болница, където е хоспитализиран. Другият все още се издирва.

Хърватия

Източната част на Хърватия е застигната от най-тежките и най-големите наводнения, за които има писмени сведения, заяви хърватския министър на вътрешните работи Ранко Остоич.

Тяло на мъж бе намерено в Райево село, част от Вуковарско-сремската жупания.

Още двама души са безследно изчезнали.

Най-тежко е положението в Посавина и на териториите на общините Дреновци и Гуня, част от които са и селата Райево Село и Гуня. В Раево Село има къщи под вода. В Гуня водата също продължава да приижда, а трима души са отказали да напуснат къщите си и да бъдат евакуирани.
В спасителната акция са се включили над стотина полицаи, както и членове на организацията на Червения кръст в Хърватия. Хората са настанени в спортните зали и основните училища в Жупания, Градище и Церни.

Извършва се евакуация на Славянски Брод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки