Над 100 граждани и общественици с протестно писмо срещу репортаж на Карбовски за отнето в Холандия дете

ОFFNews 04 юни 2019 в 16:26 17621 14

Над 100 граждани и общественици са подписали отворено писмо по повод предаването "Карбовски: Втори план" по bTV, което миналата събота разказа за случай на отнето в Холандия дете. 

"Карбовски: Втори план" е външна продукция в ефира на bTV.

Публикуваме писмото без редакторска намеса. То е адресирано до СЕМ, АБРО, медийната парламентарна комисия и "БТВ медия груп".

Отворено писмо по повод разпространението на дезинформация в предаването "Карбовски: Втори план" по БТВ

До:

СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА, СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
АТАНАС ГЕНОВ, АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИ ОПЕРАТОРИ
ВЕЖДИ РАШИДОВ, КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БТВ МЕДИЯ ГРУП

Копие до:

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
БИСЕР ПЕТКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ЕЛЕОНОРА ЛИЛОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО
СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ КЪМ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ В БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Отворено писмо на 110 граждани и общественици по повод разпространение на дезинформация и подвеждащ журналистически материал от ефира на БТВ

Уважаеми дами и господа,

Вярваме, че в БТВ Медия Груп работят много отдадени и достойни български журналисти, които се съобразяват с професионалните стандарти. За наше голямо разочарование, точно на празника на детето, Първи юни БТВ разпространи информация, която според нас е в нарушение на българското законодателство и етичните стандарти на журналистиката.

Става дума за предаването „Карбовски: Втори план“ на тема „Системата, която решава кое е най-добра за детето ви: Трагедията на българския баща и неговото дете, отнето от ювеналната юстиция в Холандия.“

Този материал дезинформира и всява необоснована паника сред българските родители и съдържа твърдения, които
не отговарят на истината. Нещо повече: той е в противоречие с изискването да не се допускат предавания, внушаващи страх, ненавист, омраза и нетърпимост сред гражданите.

Представеният в предаването на г-н Карбовски случай е твърде комплексен, а отразяването му не за пръв път беше сензационно, тенденциозно и едностранчиво. Въпреки че решението на холандския съд е публично достъпно в интернет и съдържа ключова информация, която хвърля светлина върху мотивите на съда, тази достоверна информация изобщо не беше
представено в предаването. Редица въпроси не намериха отговор в него; част от тях сме извели в Приложение по-долу.

Като разчита на чувствителността и емоциите на хората по близката до всеки тема за защита на децата, предаването е пример за целенасочена пропаганда. Общото внушение е „да внимаваме, тъй като скоро това ще стане и при нас“.

Заслужава отбелязване и фактът, че предаването се излъчва точно ден преди обявения национален протест против Стратегията на детето, против неправителствените организации, против политиките за подобряване благосъстоянието на децата и семействата.

Материалът е в унисон с цялостната кампания срещу Стратегията за детето, на която сме свидетели през последните месеци. Тази кампания е насочена срещу правата на децата, противопоставя ги на тези на родителите им и използва неверни или силно манипулативни твърдения срещу социалните услуги в чужди страни: първо Норвегия, а сега Нидерландия. Използването и налагането на термини като „ювенална юстиция“, несъществуващ в българския език и правна терминология, води към добре документирана хибридна пропаганда от последните години. Това е част от по-обща кампания срещу Европейския съюз и европейските ценности.

Уважаеми политици, общественици и държавни служители, вече трети месец в ход е чудовищна кампания. Това не може да продължава повече! Всички институции трябва да поемат ангажимент и да противодействат срещу създаването на психоза сред българите, че някой ще дойде да им вземе детето. Призоваваме медиите да бъдат особено внимателни към дезинформацията по отношение на „норвежката система“, „педофилията в Швеция“, „лошите социални работници“ и други подобни, тъй като това е откровена и целенасочена пропагандна кампания. Тя нанася огромни вреди на хора и организации, които се грижат за най-важното – благосъстоянието на децата и семействата в България.

Настояваме БТВ да преосмисли своята политика и в бъдеще да се отнася с повече внимание към твърде сложните от правна и човешка гледна точка случаи на деца, които са обект на закрила от страна на държавните институции в България и в чужбина. От изключително значение е спазването на професионалните стандарти за закрила на децата, тъй като ред обстоятелства, изнесени тенденциозно, както в случая, нанасят вреди на детето, на родителите и на обществото.

Настояваме БТВ Медия Груп незабавно да свали видеото от сайта на БТВ и да преразгледа договора си с Мартин Карбовски за посоченото предаване, тъй като това не е изолиран случай. Очакваме бърза реакция от страна на Съвета за електронни медии. Настояваме СЕМ да проведе среща по въпроса за дезинформацията и фалшивите новини, които все по-настойчиво навлизат в българските телевизии. Подобни предавания водят към недоверие към българските медии и журналистиката ни
като цяло.

Настояваме Парламентарната комисия по култура и медии в Народното събрание да организира широк дебат по темата. Не можем да допуснем тенденциозни предавания, излъчвани по национална телевизия, да дават трибуна на хора и организации, които целенасочено спъват работата на държавата по закрила на детето.

Настояваме държавата да започне да работи в интерес на своите граждани, а не да бездейства, докато пропагандата и дезинформацията всяват страх в българското общество.


ПРИЛОЖЕНИЕ

Въпроси, предизвикани от предаването на Мартин Карбовски:

• Защо бяха задавани въпроси само към едната страна, бащата, а не бяха поканени и други близки на семейството от страната на починалата майка? Защо не беше спомената подадената от майката жалба срещу бащата за домашно насилие? Защо не стана ясно поради какви причини тази жалба не е уважена в България? Защо не бяха потърсени мнения на специалисти, юристи, социални работници? Това би помогнало да се изяснят безпристрастно факти около този заплетен случай.

• Защо позицията на холандския съд беше представена едностранчиво и непълно, без ясно да се представят мотивите на съда? От публично достъпното съдебно решение става ясно, че съдът е отсъдил в полза на плавно интегриране на детето към българското му семейство и се търсят възможности това да се осъществи. Това не съвпада с версията за „отвличане“ на детето.

• Защо многократно се акцентира върху даването на детето на „чернокожа гей двойка“? От една страна, няма доказателства за това. От друга страна, тази информация се използваше за целенасочено разпалване на предразсъдъци в българското общество по отношение на расата и сексуалността на приемните родители.

• Защо продуцентите на предаването и БТВ медия груп допускат разпространяването на термина „ювенална юстиция“ и придружаващата го конспиративна теория? Този термин не съществува в българската правораздавателна система. Той е познат от рускоезични сайтове и е част от хибридните атаки срещу социалните служби в западните страни.

• Защо бТВ допусна открита атака срещу „Могъщия запад“, който „не ни смята за хора“? Защо страна от ЕС е обвинена в „отвличане“ на български деца и в сериозна организация за вземане на „бели“ деца от източноевропейски страни без всякакво представяне на критична гледна точка към подобно твърдение? Мартин Карбовски представи случая като типичен и отправи посланието, че „на всеки може да се случи“: „Бащата даде това интервю... за да знаете вие, обикновените зрители,
че в западните държави има система, ювенална юстиция се нарича, която отнема деца от родителите и не ги връща. От родители от по-бедни и смотани държави – Полша, Чехия, България, някакви такива. ... Обикновените хора не могат да се изправят в битка с цели държави, чиито служби работят като добре смазани машини, като на филм.“  Това послание е невярно, подвеждащо, манипулативно, всява страх и паника сред българските родители, насажда омраза към други страни от ЕС и подкопава доверието в „Запада“ и по-конкретно Европейския съюз, на който България е пълноправен член.


ПОДПИСИ НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ И ГРАЖДАНИ:

Аглая Калафатова
Албена Дробачка
Александра Георгиева
Александър Миланов
Алексей Пампоров
Анелия Атанасова
Анет Маринова
Ани Стоянова
Антоанета Баева
Антоанета Костадинова
Антонина Кенова
Антония Чиликова
Белла Динкова
Борислава Гицова
Борислава Костадинова
Валентина Вълчева
Валерия Виденова
Василена Доткова
Велина Митева
Венета Господинова
Вера Славова
Вера Стаевска
Весела Алексиева
Весела Банова
Веселина Василева
Виктор Лилов
Георги Апостолов
Георги Богданов
Даниел Димитров
Десислава Алексова
Деян Колев
Джулия Тодорова
Диана Димова
Диана Нинчева
Диляна Дилкова
Диляна Георгиева
Дима Пройкова
Димо Димов-Лемуил
Дияна Бончева
Дияна Нинчева
Д-р Пламен Димитров
Д-р Таня Андреева
Екатерина Велева
Елена Бачева
Елена Божинова
Елена Тарашева
Елка Налбантова
Емилия Славова
Жюстин Томс
Звездица Ковачева
Ивайло Захариев
Иван Димитров
Ивелина Паничарова
Иво Ванчев
Илиян Ризов
Йоана Терзиева
Калоян Станев
Камелия Станчева
Катерина Иванова
Кирил Михайлов
Красимир Манджуков
Красимира Обретенова
Кристина Христова
Кристиян Енчев
Лъчезар Маринополски
Любомира Велчева
Любомира Касабова
Людмил Спасов
Мадлен Таниелян
Маргарита Габровска
Мария Брестничка
Мария Гинева
Мария Тодорова
Мартин Костадинов
Мартина Колева
Мая Ценова
Мила Ташкова
Милена Михайлова
Милена Кадиева
Мирослава Маджарова
Младен Минков
Надежда Дерменджиева
Надежда Цекулова
Нарине К. Хачадурян - Банкова
Наталия Фикова
Невена Маджарова
Нели Петрова-Димитрова
Николай Георгиев
Петя Атанасова
Пламена Георгиева
Пламена Николова
Пол Найденов
Рада Цанева
Радосвета Стаменкова
Радостина Петрова
Рая Стефанова
Ренета Венева
Росен Василев
Росица Атанасова
Светла Енчева
Светослава Павлова
Станислав Додов
Станислава Костадинова
Теодора Крумова
Тома Белев
Христина Георгиева
Христо Илиев
Цвета Брестничка
Цветелина Ганева
Яна Алексиева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

14

Стефан

09.07 2019 в 21:24

О, да, несъмнено. Сектата на кърмещите в мола изобщо не е способна на изводи. Те са резултат от мислене, а тези не мислят.
Написах това по-скоро в подкрепа на хората, които са я наритали "в групата", макар че нямам представа какво е това. Вероятно някой ъгъл на фейсбука, но аз не ходя по такива места.

12270

13

HristoSliven

09.07 2019 в 20:24

Стефане, губиш си времето. "Другата страна" в спора, просто не може да отграничи име на личност от философия засягаща обществения живот. И си прави изовди, не от четене, а от "...общуването с хора израстнали по онова време ..."!

23293

12

Стефан

09.07 2019 в 16:11

Ами, предложих ти да почетеш нещо от идеите на въпросния деец за възпитанието на децата. На тебе ще ти харесат. Но ти половин ден не успяваш да разбереш какво съм казал.
Мда. Еко как изглежда в действие функционално неграмотен човек.

Ще те разочаровам. В случаят "ти" не е израз на приятелство. А на отсъствие на каквото и да било уважение.

3864

11

Ivanova91

09.07 2019 в 15:39

Това много ме развесели : D
Това е простия човек. Като няма какво да каже по темата, вместо смирено да замълчи, започва да обижда останалите.
След като си станахме приятели, ще си позволя да ти говоря на "ти".
Глупава майка означава такава, която не е запозната с цитирам буквално: "Творчеството на някой си Троцки. Светът е имал късмет, че Ленин е успял да го победи, а съветското външно разузнаване е успяло да забие един пикел до дръжката в главата му. "
Може ли само да ми обясниш какво общо има това със закона за насилието над деца и цялата стратегия?

23293

10

Стефан

09.07 2019 в 15:19

Не. Изрично казах, че проблемът не е в правописа. Еле па в печатните грешки. А в невежеството, и нежеланието да се научи нещо, и да се мисли.
Но започвам да си мисля, че вземането на деца от родителите им, не винаги е лоша идея. Например, от твърде глупави майки.

3864

9

Ivanova91

09.07 2019 в 14:29

Както казват атаката е най-добрата защита....
Не е истина как рязко сменихме темата и започнахме да се обиждаме.
Аз имам доста неща да кажа. Запозната съм със стратегията и като цяло народа не разбира същината на Европейския модел, а именно изграждане на взаимно доверие. Детето ти да не гледа на теб като душманин, който само му забранява, а да те възприема като приятел. Постигне ли се това ниво на общуване, няма за какво да се притеснява човек. Но е доста дълго за обяснение и явно повечето ограничени мозъци не могат да го разберат.
Но явно вие нямате какво повече да напишете по темата и предпочитате да плюете правописа ми и факта, че не се интересувам от отживели и вече отхвърлени режими. Да ми разтягате локуми за Хитлер и Гльоринг, болшевиките и Ленин.
Не, света не се върти около мен! На никой не му пука за мен, както и за вас, както и за мнението на хората!

23293

8

Стефан

09.07 2019 в 13:55

Невежеството и глупостта са свързани. Та, проблемът не е в телефона и движението му. А в липсата на умствено движение.
Нямам за какво да говоря с човек, който не само не знае базовите понятия в обсъждания въпрос, но и изрично не желае да ги научи. Нито с човек, който е убеден че светът започва от него. Това вече е агресивен дебилизъм.

3864

7

Ivanova91

09.07 2019 в 13:30

В интерес на истината, като прочета Ленин, Сталин и всичко останало свързано с КомунизЪма спирам да чета.
Родена съм след 89 и нямам никакво намерение да се "просветлявам". Стига ми общуването с хора израстнали по онова време за да добив представа за идеологията....
Споменахте Троцки, той е бил, първият който се е усетил накъде отива режима, именно затова са го напъдили като мръсно псе.
Извинете ме за лошия правопис, пиша от телефона в движение.

23293

6

Стефан

09.07 2019 в 13:17

Да, наистина няма какво да обсъждаме с човек, който не може да чете. И НЕ разбира написаното.
 
X

Предизборно със Светльо Витков