Наблюдателни кули ще следят за пожари в планините (видео)

Цветан Петров 24 юли 2015 в 14:30 6868 4

Три кули, всяка от които с височина 25 м., ще помагат за по-бързото забелязване на пожари във Витоша и съответно за по-бързата реакция на пожарната. Официалното им откриване и пускане в експлоатация направиха кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на отдел ''Пожарна безопасност и спасяване'' Огнян Методиев.

Откриването се състоя днес от 10 ч. при кулата в землището на с. Плана.

Кулите, които започват да пазят горските райони във Витоша са три на брой - в землището на гр. Бухово, в землището на с. Плана и в землището на с. Бистрица.

Проектът е изпълнен със 100% безвъзмездна финансова помощ, която е в размер от 300 000 евро чрез договор с Държавен фонд "Земеделие", по проект "Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез създаване на система за превенция на ранно оповестяване - противопожарна защита".

Кулите имат сензори за температура на въздуха, влажност, скорост на вятъра. Най-важният им инструменти обаче са обзорните камери с възможност за ръчно управление. По подразбиране специализиран софтуер завърта камерите на кулите шест пъти на всеки пет минути. Всяка камера се върти на 60 градуса, а радиусът на наблюдаваната територия е 5 километра.

При периодичното оглеждане на наблюдаваната територия софтуерът "запомня" как изглежда тя. Ако при следващо завъртане на камерите, софтуерът регистрира пушек в кадъра или пък наличие на ярка светлина, той по безжичен път подава сигнал до централата на софийската пожарна. Оттам оператор поема ръчен контрол над камерата, за да я насочи накъдето иска, да приближи и да установи има ли действително пожар или някой просто си прави барбекю.

"Когато се установи, че пожарът е в горска територия или земеделска зона, екипите могат бързо да предприемат мерки и да отидат на място. Столичната пожарна вече разполага с осем високопроходими автомобила, четири от които са специализирани за горски пожари", каза пред журналистите Йорданка Фандъкова.

"Компонентите са изработени по индустриални стандарти, ще издържат на високи температурни аплитуди", категоричен беше Владимир Стоев, изпълнителен директор на фирмата-изпълнител "Лирекс.ком". "Доскоро антената на оператора, която се намира наблизо, работеше изцяло с дизелов генератор, а отскоро добавиха и слънчеви панели. Нашето съоръжение работи изцяло със слънчева енергия, тъй като я акумулира в батерии и на практика не би имало никакъв проблем със захранването дори и през зимата, когато денят е къс", допълни Стоев.

Планира се изграждането на още две такива кули в района, но засега липсва финансиране за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

18.08 2018 в 22:58

В тоя парк не трябва пожарна сигнализация. За да оцелее, от него трябва да бъдат изгонени еколозите. Възможно - даже с ритници по главите, на земята.

23293

3

Стефан

18.08 2018 в 22:42

Виж, аз съм крайно чувствителен към темата, и ще те подкрепя.
Но за да бъде нормално, ще те помоля да се свържеш с рекламата на сайта. Момичето е съвсем адекватно, ще свърши работа.
Собственият ми интерес също е противопожарен, не е въпрос на пари. После тя ще ни свърже, и ще измислим нормална реклама.
Въпросът реално ме интересува, имам даже някви връзки.

6000

2

PozarnaTehnika

18.08 2018 в 11:06

Нека бъдем ОТГОВОРНИ към себе си, към близките и домовете си. Нека предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за пожарна безопасност.
https://www.kat-eood.com