На учение при хората, които нямат право да сгрешат

Стефан Козаров 02 април 2018 в 12:14 5486 0

Снимка Сергей Антонов

Двуседмичен курс за повишаване на квалификацията на военнослужещите от Сухопътните войски, специализирани в обезвреждането на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, се проведе в 55-ти инженерен полк в Белене.

В него участваха 53 военнослужещи от 55-ти Инженерен полк, и щатни подразделения от 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирани бригади.

Освен теорията, са отработени тактиката, техниката, и процедурите по разминиране и унищожаване на боеприпаси. Усвоява се работата с новодоставеното оборудване, получено по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF) – роботизирани системи за откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства, защитни облекла, и други специфични прибори и устройства.

Част от специалистите са включени и във формирования за овладяване и/или преодоляване на последиците от бедствия (ФОППБ) за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси. В момента Сухопътните войски поддържат в готовност за действие 11 ФОППБ, които могат да изпълняват такива задачи.

През изминалата 2017 г., военнослужещи от Сухопътните войски са изпълнили 82 реални задачи по обезвредяване на бомби на територията на цялата страна. Едно-друго – 16 000 парчета. Които са можели да убият кого да е.

От началото на 2018 г. са изпълнени 9 такива задачи, като са унищожени общо 11 боеприпаса.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командващият Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в петък наблюдаваха в района на 55-ти инженерен полк в Белене заключителния етап от подготовката. Сапьорите изпълниха задачи по разузнаване, транспортиране и неутрализиране на открит при извършване на изкопни работи невзривен боеприпас; неутрализиране на импровизирано взривно устройство /ИВУ/, поставено на маршрута за движение на войски; разузнаване на подозрителен автомобил и неутрализиране на кола-бомба; разузнаване на сграда за наличие на ИВУ и неутрализираненето му в непосредствена близост до сградата.

Министър Каракачанов съобщи, че стойността на новопридобтата техника е над 2 800 000 лв. „Това е един от добрите примери за военно сътрудничество между България и САЩ. Чрез тази техника се намаляват рисковете за личния състав, за човешкия живот“, отбеляза той.

„Една от основните мисии на Българската армия е да подпомага населението в критични моменти. Няма случаи като наводнения, големи снеговалежи, които затварят пътища, или други бедствия, при които армията да не участва. Искам да ви благодаря, защото за пореден път благодарение на вашите усилия, хората в населените места, които бяха затворени и блокирани, можеха да се придвижват, да бъдат снабдявани и да се чувстват сигурни“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към личния състав на 55-ти инженерен полк в Белене, при награждаването на военнослужещите, оказали помощ на населението от област Плевен, при ликвидиране на последствията от снегонавяванията в периода 26-28 февруари.

За проявен професионализъм и високо чувство на отговорност при изпълнението на задачите, министър Каракачанов отличи командира на инженерната рота за бойна поддръжка капитан Йордан Йорданов с награден знак „За вярна служба под знамената“ - четвърта степен, началника на подвижен команден пункт старши сержант Николай Йосифов с награден знак „За отлична служба“ – втора степен за сержанти, и инструктора в отделение за подготовка на инженерни специалисти ефрейтор II клас Людмил Стефанов с награден знак „За военна доблест“ – трета степен.

Военнослужещи от състава на инженерния полк в Белене бяха отличени за изпълнение на задачи в помощ на населението в тежките зимни условия и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той връчи грамоти и предметни награди на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, на началника на щаба подполковник Калоян Василев, на ефрейтор II клас Ивайло Ганков, на редниците III клас Иван Иванов и Даниел Митев, и на редник I клас Кристиян Петров.

В края на февруари, войниците от 55 ИП помогнаха на хората от селата Лозица, Любеново и Въбел, община Никопол. Техните БАТ-ове разчистиха пътищата, и докараха храна и лекарства на хората.

С което и приключва официалната част.

Разгледайте снимките на наградените – това може да е вашият съсед. Отнасят се към службата си спокойно, и някак собственически. Да, техниката е стара, казват, ама няма да я изхвърлим, все едно друга нямаме. Поддържаме си я, всичко работи. Лесно-трудно – това е. То и живота е труден, ама го живеем, нали така, и се смеят. Въпросът какво ги държи там – армията не е модерно място, заплатите не са големи, ги обърква. „Да бяхте видели очите на ония хора като им закарахме хляба и лекарствата – нямаше да питате”.

Тормози ги липсата на хора, и пренебрежението на част от обществото към армията, безразличието на младежите.
Професионалисти. Работят чисто и без суетене, въпреки тълпата от зяпачи с фотоапарати, голямото началство, и проверяващите с оранжевите жилетки, които им дишат във врата.

„Работата на подривниците е опасна ...”, задявам ги аз.

„То и да се родиш е опасно, ама няма къде да се денеш. Така и работим, просто внимаваме”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови