МВР проверява как са действали полицаите преди спряната прожекция на София Прайд Филм Фест

OFFNews 11 юни 2023 в 15:14 4151 5

Осуетената прожекция на София Прайд Филм Фест

Снимка sofiapride.org

Осуетената прожекция на София Прайд Филм Фест

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая с кино "Одеон", за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място. Това съобщи пресцентърът на МВР.

Вчера вечерта демонстранти с тениски на "Възраждане" обсадиха столичното филмотечно кино "Одеон" на бул. "Патриарх Евтимий" и не допуснаха прожекция на филм в рамките на София Прайд Филм Фест.

Позицията на МВР

"Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи." - заявиха от пресцентъра на МВР

Позицията на "ЛГБТИ Действие", един от организаторите на "София прайд"

"За датите и местата на прожекциите СДВР бе уведомена на 04.06.2023 г. По тази причина на място имаше група полицаи, които не само не съдействаха на организаторите на филмовия фестивал да отстранят протестиращите от помещенията на кино „Одеон“, но с част от тях се поздравяваха и ръкуваха. Тълпата демонстранти изпълни както фоайето на киното, така и пространството пред него, снимайки с телефони от близо лицата на посетители на прожекцията, крещейки им „педофили“ и скандирайки „Не искам в моя град да има гей парад“. - алармираха в открито писмо до кмета на Столична община, директора на СДВР и председателя на Народното събрание от "ЛГБТИ Действие", един от организаторите на "София прайд".

"Филмът, който трябваше да бъде показан, е „Близо“ на белгийския режисьор Лукас Донт. Той е излъчван неколкократно в България, без да предизвика подобни реакции. Настоящите събития обаче идват след като дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на предстоящото шествие София Прайд, както и след няколкогодишна клеветническа кампания срещу ЛГБТИ общността, в която се твърди, че тя е „свързана“, „одобряваща“, „популяризираща“ и целяща „узаконяване“ на педофилията. Тази откровена лъжа преследва очевидна цел – да създаде в обществото нетърпима, враждебна към ЛГБТИ хората среда и да я принуди да се оттегли от публичност. Това не е просто нетърпимо. То е незаконно" - пишат от "ЛГБТИ Действие".

И тази вечер ще има прожекция

"Недопустимо е през 2023 г. в София, където София Прайд се провежда от 2008 г. насам, да се осуетява упражняването на конституционни и основни човешки права на ЛГБТИ хората, при бездействие от страна на властите. Това е в грубо противоречие със закона.

Ето защо ви призоваваме срочно, преди тазвечерната прожекция от програмата на София Прайд Филм Фест, столичният кмет и ръководството на СДВР да предприемете всичко необходимо съобразно компетенциите си, за да осигурите мирното протичане и спокоен достъп до тази и следващите прожекции в рамките на филмовата програма" - заявяват от "ЛГБТИ Действие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

12.06 2023 в 10:37

Като гледам фотото доста от мъжленцата са много метросексуални, да не кажа прекомерно, мометата няма да коментирам, щото външният им вид определено е красноречив, та тия ако са крепителите на традиционните ценности, които кремълските курешки ни натрапват, то по-добре е да си сменя религията с някоя, подкрепяща съответните мъжеложски практики!?

345

5

Джендо Джедев

11.06 2023 в 18:51

От тия на снимката поне половината са латентни. А двете девойчета са и активни, гаранция! :D

1005

4

Диоген

11.06 2023 в 18:41

А такива агенти като теб имат място само в любимата ви руzzия.
Тъкмо ще си п авиш компания със синчето на соловьов.
Нещастник

-1650

2

ob1

11.06 2023 в 17:18

Ами хомофобията е признак за скрита хомосексуалнност. Не че нещо, ама късопишковците са страшни хомофоби...
А полицаите са мързеливи, дебели и тъпи плужеци.

22548

1

dolivo

11.06 2023 в 16:55

къде по добре е ако детето ти е гей да го пребиваш редовно
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки