МВР намалява жертвите на пътя с автоматизирана система за контрол

OFFNews 17 май 2014 в 12:02 1775 0

МВР трябва да изгради автоматизирана система за контрол на пътя, като целта е намаляване броя на жертвите при катастрофи. 

Днес правителството даде зелена светлина на вицепримиера Цветлин Йовчев, който ще трябва да възложи обществена поръчка за изграждането на единна система от стационални и преносими камери, информацията от които ще постъпва в единен център за обработка на нарушенията за скорост, видеонаблюдение и превенция на нарушенията на пътя.

Проектът ще осигури автоматизирано регистриране на нарушенията в реално време и ще съкрати времето за обработка и издаване на електронни фишове и наказателни постановления. Системата ще намали и влиянието на субективния фактор и условията за корупционни практики. Тя ще позволи и ефективно управление натрафика по пътната мрежа в страната. 

Парите за изграждане на проекта ще дойдат от Фонда за безопасност на движението. 

Изграждането на системата и на единния център са залегнали в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата (2011-2020 г.). Целите, които трябва да бъдат постигнати, са повишаване нивото на автоматизация на контролната дейност и намаляване броя на загиналите по пътищата от 88 на 61 на един милион граждани в рамките на следващия петгодишен период; усъвършенстване на контрола по спазването на правилата за движение по време и място в съответствие с аварийността и потенциално опасните участъци и интервали; подобряване превенцията за спазването на скоростните режими за движение във и извън населените места, намаляване броя на пътните инциденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки