МВР и МО на протест на 12 и 13 юни срещу пенсионната реформа

OFFNews 31 май 2015 в 18:33 3271 0

Министерствата на вътрешните работи и на отбраната готвят национален протест на 12 и 13 юни срещу пенсионната реформа, предвидена от социалния министър Ивайло Калфин, съобщи БНР, цитирайки Златко Кузманов, зам. -председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Ние не сме против идеята да се въведе минимална възраст, тъй като това очевидно е наложително. Проблемът е, че тази възраст се въведе изведнъж и с голяма амплитуда. При нас промяната вече надхвърля 16 години за последните 7-8.

Според Кузманов МВР не е подготвено за служители на 55 години, тъй като няма дейности, които те да извършват, и ще бъдат излишни.

Социалният министър Ивайло Калфин предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране на полицаите и служителите на МО от 52 години и 10 месеца и тя плавно да нараства следващите години до 55 години. В момента за полицаите и военните няма задължителна минимална възраст за пенсия.

Лидерът на АБВ, от чиято квота е Калфин, заплаши, че партията ще преосмисли подкрепата се за правителството, ако реформата на социалния министър не бъде подкрепена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!