МОСВ: Очакват се още валежи и повишение на реките

OFFNews Последна промяна на 07 август 2014 в 16:25 2662 1

Очакват ни валежи и повишаване на нивото на реките в следващите дни.

Валежите продължават, на места ще достигнат до 25 л/кв. м, на 8 и 9 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По прогноза на НИМХ днес отново ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повечето места в страната и по-съществени - в планинските райони на Западна България и Източните Родопи.

Очакваните количества са от 2-3 до 10-15 л/кв.м, като на изолирани места може да достигнат и до 25 л/кв.м.

През нощта превалявания ще има в крайните югоизточни райони, а до полунощ и на места в северозападните.

Възможни са повишения на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, басейните на реките Тунджа (долно течение), Марица (долно течение) и Арда, поречията Места и Струма.

Утре отново ще има краткотрайни валежи, очаквани количества в по-голямата част от страната между 3 и 10 л/кв.м, локално до 20 л/кв.м.

На 8 и 9 август се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна.

За наблюдавания период са вероятни по-значителни повишения в:

Дунавски басейн - по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Искър (р. Банкенска, р. Владайска и р. Искрецка, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долно течение на основната река Искър), Янтра;

Източнобеломорски басейн - долното течение на река Тунджа;

Западнобеломорски басейн - поречията Струма и Места.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, предупреждават от екоминистерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови