Московски: БДЖ няма да спира влакове

Нели Чолашка 16 януари 2015 в 12:27 4413 3

Ивайло Московски

40 млн. лв. от субсидията на БДЖ ще бъде отблокирана с постановление на Министерския съвет и железниците ще разполагат общо със 180 млн. лв. тази година.

Това съобщи в кулоарите на парламента транспортният министър Ивайло Московски, който днес е основният участник в парламентарния контрол.

Парите бяха за капиталови разходи и БДЖ нямаше право да оперира с тях, заради което започна спиране на влакове, предизвикало масови протести в засегнатите региони.

По този начин ще се отмени решението за обявените за спиране влакове - около 90, и ще ревизираме спрените влакове, обяви Московски.

Няма обаче да бъде възстановено движението на всички 38 спрени влака, защото при някои има сериозни технически проблеми и те не са безопасни.

Той обясни още, че до средата на февруари ръководството на БДЖ ще изготви стратегия за финансово стабилизиране и за развитие.

"То ще има и инвестиционна програма поне за следващите 7 години. ЕК иска това от нас, за да одобри държавната помощ", уточни още транспортният министър.

По думите му и синдикатите трябва да се съобразят и да направят отстъпки – някъде ще е необходима оптимизация, а на друго ямсто може да са нужни нови назначения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!