Монасите от Бигорския манастир пеят химна на ВМРО пред олтара (видео)

OFFNews 04 август 2017 в 16:18 17222 2

Снимка bigorski.org.mk

Монасите от Бигорския манастир запяха "Изгрей зора на свободата" пред олтара на съборния храм по време на богослужението за Илинден.

"Маршът на македонските революционери", познат още като "Изгрей зора на свободата", е химн на ВМРО, а също и пръв химн на някогашната Народна Република Македония. Текстът и музиката на марша са написани от Александър Морфов през 1923 г. по поръчка на Тодор Александров. През 1948 г. комунистическите власти във Вардарска Македония забраняват песента и я обявяват за българофилска.

Монасите от Бигорския манастир подеха песента по време на службата за Илинден, на която беше прочетена и "Молитва за Татковината".

"Когато преди малко четях молитвата за благослов на нашата Татковина и за покой на всички герои, които са паднали на нейния щит, толкова силно ми трепна сърцето, че - вероятно забелязахте - не можех да промълвя и дума. Спомняме си за всички тези великани, някои от които знаем по име, но и за многото, за които не знаем. Македония е земя мъченица. Този народ може би е най-страдалният народ на Балканите. Ако вникнем в историята, особено през последните две столетия, ще припознаем една огромна саможертва на македонските синове и дъщери от копнеж за свобода на това парче земя. Безбройни са тези примери", заяви игуменът на манастира Архимандрит Партений.

Само часове след подписването на договора за приятелство между България и Македония на 1 август монасите от Бигорския манастир излязоха с позиция в подкрепа на документа.

Макар пропагандните отрови да са просмукани от близо един век в личното и колективното съзнание на македонския човек и народ от територията на днешната Република Македония, те полека губят своето пагубно действие и настъпи време, в което можем да кажем какво мислим за някои важни държавни въпроси, без страх да погледнем към нашето национално минало и да разберем, че македонската самобитност и държавност се крепят на подвига и кръвта на неизброимите наши родолюбци и герои на свободата, написаха монасите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови