МОН: "Труд" публикува очевидна фалшификация

OFFNews 20 декември 2016 в 14:50 4247 3

"Твърдението, че МОН е получило дарение за клинични изследвания от Асоциацията на германските медицински организации, е плод на очевиден фалшификат." Това каза образователният министър в оставка Меглена Кунева по повод днешната публикация на в. „Труд“, в която изданието помества факсимиле на „документ“ на Министерството на образованието и науката за дарение от Асоциацията на германските медицински организации.

Източник: trud.bg

В статията има редица неточности, които показват, че вестникът си е позволил документална фалшификация, заявяват от Министерството на образованието и посочват кои са те:

1) В текста се твърди, че документът е подписан от директор на дирекция „Канцелария и административно обслужване“ Красимира Коева. Подписът под документа обаче не е нейният. На въпросната дата, както и в следващите седмици, г-жа Коева не е била в отпуск и няма причина неин заместник да е положил подпис.

2) Двустранните споразумения, какъвто този „документ“ претендира да бъде, НЕ се слагат на бланка на МОН с герб.

3) В официални документи, още повече двустранни, институциите се изписват с пълните им имена и с първа главна буква – не "българското здравно министерство", а "Министерство на здравеопазването на Република България" и не "българската академия на науката", а "Българска академия на науката".

4) В официални документи на българската държава имената на институциите, с които се сключват споразумения, се превеждат. Ако това беше истински документ, щеше да пише, че споразумението се сключва с Асоциацията на германските медицински организации, а не с Bundesarztekammer.

5) Документите на Министерството на образованието и науката се пишат на шрифт Times New Roman, а не на използвания в „документа“ несерифен шрифт.

6) При подписването на двустранни споразумения в частта подписи се използва еднакъв шрифт и за двете страни. Няма документи, в които едната страна да е с един шрифт и главни букви, а другата с друг шрифт, удебелена и с малки букви.

7) „Вярно“ се поставя само на заповеди на министъра, напр. заповед за неучебни дни, но никога на споразумения.

8) Документите на МОН имат заглавия. Ако това беше истинско споразумение, щеше да има заглавие „Споразумение между … и …“.

9) Република Германия няма. Официалното название е Федерална Република Германия и ако това беше истински официален документ на българската държава, той със сигурност щеше да се придържа към официалната норма.

10) По неясна причина последният абзац от първата страница на „документа“ на в. „Труд“ е и първи абзац на втората страница. Това не е практика в писането на документи на МОН.

При по-обстоен анализ вероятно бихме открили и други несъответствия, но това вече е работа на Прокуратурата, пишат от МОН по повод публикуваното днес факсимиле от в. "Труд". Вчера министър Меглена Кунева изпрати сигнал за неверните твърдения на в. “Труд“.

Извън тези очевидни отклонения от административната практика на българските държавни институции, следва да се отбележи и че текстът на "документа" е напълно юридически и езиково неграмотен. Така например г-жа Меглена Кунева е определена като заемаща "активна държавна длъжност", а споразумението се позовава на ЗЗД в двете държави. За сведение - аналогът на Закона за задълженията и договорите в немското право се нарича BGB (Buergerliches Gesetzbuch). Не съществуват и двустранни споразумения, в които едната страна да нарежда на другата. Освен това така нареченото дарение е определено като субсидия, което са две различни финансово-правни понятия, уточняват от МОН.

Своевременно цитираният в статията на в. „Труд“ д-р Гюнтер Йониц, чийто „подпис“ стои на „документа“, изпрати писмо на МОН, в което категорично отрича описаните действия от страна на Асоциацията на германските медицински организации.

„Бих искал още веднъж да заявя, че нито аз, нито Асоциацията някога сме се свързвали с българското правителство, особено за финансирането на какъвто и да е проект. Не познавам г-жа Меглена Кунева и никога не съм контактувал с нея. Цялата история е пълна лъжа. Дълбоко съм притеснен от злоупотребата с името ми и това на Германската медицинска асоциация. Очаквам с нетърпение резултати от наказателното производство срещу създателите на тази фалшива новина“, се казва в писмото.

Д-р Йониц посочва още, че на въпросната дата е бил в отпуск, както и че не е председател на асоциацията, тъй като такава позиция не съществува. Д-р Йониц е председател на Лекарската камара в Берлин.

Имейлът на д-р Йониц:

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови