МОН ще прави стрес тестове на сайта си ден преди матурите

OFFNews 16 септември 2016 в 15:51 3989 0

Снимка БГНЕС

Министерството на образованието подготвя по-сериозна защита на информационната си система срещу хакерски атаки, а ден преди матурите сайтът на ведомството ще бъде подложен на стрес тест.

Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. 

По-строгият контрол се налага заради зачестилите хакерски атаки, на които е подложена официалната страница на МОН.

"Само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора и тук съдействието на служителите от ДАНС беше много важно, за да сме сигурни, че няма да се получи проблем", посочи Стаматов.

Подобни проблеми е имало и по време на септемврийската сесия на матурите. "Имаше опити за влизане в сайта, което подсказва, че са правени опити за разбиване на системата", уточни зам.-министърът.

Действията на хакерите са престъпление и не бива да се подхожда с лека ръка. Трябва системите за защита да се променят постоянно, да се надграждат и служителите, които отговарят за информационното и комуникационното осигуряване, да са винаги много навътре в нещата, коментира той. 

Стаматов обясни, че ден преди провеждането на държавните изпити ще има стрес тест върху самата система, за да се провери с всички съществуващи квестори съответната дата и възможности за проникване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови