Промяна при матурите за поправителната сесия: ще са на модули

OFFNews 01 август 2016 в 11:52 5143 0

Снимка Сергей Антонов

Матурите от поправителната сесия на матурите - август-септември, ще се проведат на модули, съобщи Министерството на образованието и науката. На тях ще се явят 8383 зрелостници, които ще получат служебните си бележки, че са допуснати до 26 август.

Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от тях. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответната част (лист с отговори и/или свитък за свободните отговори) и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху нея. Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху съответната част.

В случай, че зрелостник напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Провеждането на матурите на модули няма да се отрази върху формата и съдържанието на изпита. Новият елемент е само организационен и е още една мярка срещу опитите за подсказване и преписване.

Разделянето на части по отделните предмети ще е както следва:

Всички останали правила за провеждането на държавни зрелостни изпити се запазват:

Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити;

Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име, и той трябва да го заеме не по-късно от 7,30 часа;

Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

От държавен зрелостен изпит се отстранява зрелостник, който: преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

Зрелостниците работят анонимно. Работата се анулира, ако на листа и на свитъка за свободните отговори се поставят знаци, напише се името и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!