МОН публикува тестовете и верните отговори от изпитите по български за седмокласниците и десетокласниците

Тестът след 7. клас излезе преди края на изпита. Министър Цоков: Няма изтичане, има недобросъвестни квестори

Александра Маркарян 13 юни 2023 в 16:18 4471 2

Тегленето на изпитния вариант за седмокласниците по български език и литература тази сутрин в МОН.

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Журналистка тегли изпитния вариант за седмокласниците по български език и литература тази сутрин в МОН.

Министерството на образованието публикува теста и верните отговори от изпитите по български език и литература след 7. клас и след 10. клас.

Може да видите теста и отговорите от НВО след 7. клас ТУК, а тези след 10. - ТУК.

Разказът „Ева, която расте и се смалява“ от Иванка Могилска се падна за преразказа при по-малките ученици. Седмокласниците трябваше да го преразкажат от името на неутрален разказвач. Той е написан специално за банката с неизучавани произведения, която се използва от МОН за НВО по български език и литература.

Предпоследната 25-а задача изискваше учениците да обяснят какво внушават стихове от одата „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов.

На НВО по български език и литература се явиха близо 60 400 седмокласници.

В МОН е постъпила информация за една анулирана работа.

Приблизително два часа след началото на изпита, малко преди 11 ч, тестът обаче беше публикуван във форума „БГ мама“. Ключът с верните отговори също се появи преди обявяването им от МОН, макар и доста по-късно, след като изпитът беше приключил.

Попитан за това от журналисти, министърът на образованието проф. Галин Цоков отрече да има изтичане на информация. Ставало въпрос за „недобросъвестни квестори“.

"Може би Ви прави впечатление, че в „БГ Мама“ излезе около час и нещо след началото на самия изпит. Тоест всъщност няма предварително изтичане на информация от министерството или Центъра за контрол на качеството на предучилищното и училищното образование. По-скоро има определени проблеми, свързани с недобросъвестни евентуално квестори. ... Още сутринта сме уведомили официално службите и те ще направят своята проверка, за да видим кой е снимал тези материали, как са отишли до сайта, защо сайтът ги е публикувал при тази много сериозна обществена ангажираност в случая. Това е една провокация спрямо бъдещето на децата и учениците", коментира проф. Цоков.

Той уточни, че от МОН са подали сигнал за случилото се в ГДБОП и увери, че ако службите установят виновника, той ще понесе не само административно наказание:

"Вчера се срещнахме с началниците на регионалните управления на образованието в цялата страна и дискутирахме спазването на процедурата, разписана от предния екип. ... Всички квестори трябва да си оставят телефоните. Директорът трябва да контролира този процес, за да има максимална обективност и невъзможност за случване на такива неща. Но квесторите само на първия изпит са над 11 хил.

Ако службите установят случая, отговорните ще понесат не само административно наказание, но ще понесат и наказателна отговорност. Надявам се това да се случи, за да възтържествува справедливостта".

Тестът:

Авторката Иванка Могилска (р. 1981 г.) е автор на разкази, романи и стихове. През 2017 г. излиза сборникът ѝ с кратки разкази „Тая земя, оная земя“, а тази година – „Обикновени чудеса“. Авторка е и на романите „Места за загубване“ (2007 г.) и „Внезапни улици“ (2013 г.). Дебютната ѝ стихосбирка ДНК излиза през 2004 г. и печели наградата „Южна пролет“. Втората – „Иначе казано“ (2010 г.) – е отличена с Национална награда за поезия „Владимир Башев“.

Ключът с верните отговори от теста за НВО след VII клас:

10. клас

Десетокласниците работиха върху три текста – за дебатите, за Дуранкулак и върху откъс от повестта „Гераците“ на Елин Пелин. Последната задача беше да напишат резюме на текста за Дуранкулак. На този изпит се явиха над 51 300 ученици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

13.06 2023 в 17:10

А ученичките?

12278

1

Bai Tanas

13.06 2023 в 16:36

в МОН все такива 'убавици ли са с големи нокти и голи пъпове?
Дано учениците като я видят да се амбицират да учат повече :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!