МОН готово да върне децата към онлайн обучение, ако МЗ нареди

Александра Маркарян 07 януари 2022 в 15:40 4041 0

Николай Денков

Снимка БТА, архив

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

"Всички противоепидемични мерки в държавата се въвеждат от Министерството на здравеопазването. Министерството на образованието и науката е длъжно да ги изпълнява и няма да ги коментира."

Това гласи отговорът на МОН до OFFNews по повод наше запитване, провокирано от интервю на зам. здравния министър и зам.-председател на Националния пандемичен комитет Георги Йорданов. Тази сутрин той заяви по Нова тв, че "за съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение".

Нямаме оправдание. Не можем да прехвърляме върху децата тежестта от епидемията

Зам.-министърът твърди, че "децата разнасят вируса и заразяват родителите си", въпреки че резултатите от тестването им за COVID-19 в училищата не показват висока заболеваемост. Той обаче се съмнявал дали изследването е качествено.

Тази учебна година учениците започнаха присъствено, но впоследствие се премина към онлайн обучение поради повишената заболеваемост. Проблеми с доставките на бързите тестове за КОВИД забавиха връщането им в клас. Сега те учат присъствено, но здравните власти очевидно отново планират да ги затворят у дома, дори без да е доказана висока заболеваемост в училищата. За разлика от българския подход, други европейски страни правят обратното - затварят последно, в краен случай, училищата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!