Митрополит Николай агитира срещу кмета на Пловдив по време на литургия (видео)

Владиката издигна свой кандидат за кмет на града

Ивайло Анев Последна промяна на 11 август 2015 в 17:18 3656 20

Пловдивският митрополит Николай

Пловдивският митрополит Николай изпълни заканата си и се намеси „драстично" в политиката.

Той издигна Здравко Димитров като независим кандидат за кмет, който да конкурира настоящия градоначалник Иван Тотев.

Преди по-малко от месец депутатът от ГЕРБ Здравко Димитров бе изключен от местната организация на партията, която ще номинира Тотев за нов мандат.

Митрополитът буквално обърна архиерейската света литургия по случай Илинден - 20 юли, в храм "Св. пророк Илия" в Пловдив на агитация срещу настоящия кмет. Това става ясно от запис, разпространен във Фейсбук.

Храмът е същият, заради който Община Пловдив даде Пловдивската митрополия на съд за неплатени данък сграда и такса смет в размер на 14 000 лева.

Митрополитът категорично нареди на отеца, предстоятел на храма, да не превежда "нито стотинка на Иван Тотев".

"Ще се намеся драстично в политиката, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Ще се намеся този път драстично в политиката, защото църквата не може да бъде безразлична и равнодушна към това, което се случва с Божия народ, поверен на нея", започна митрополит Николай.

Той нападна кмета Тотев, защото разрешил бракосъчетанията и пиршествата на Античния театър, както и че направил фонтани, които пръскалки за 11 милиона лева.

Митрополитът беше категоричен, че сегашният кмет е дявол и не идва на църква на големите празници. Той обясни, че не се опасява, че думите му могат да бъдат разбрани с предизборна цел, тъй като е несъгласен с неглижирането на църквата като цяло, въпроса за йога в матурите и съжителството без брак.

"Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече – имам духовни задължения. И нека знаете отсега – няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае – гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело", обявява митрополитът и посочва за поста стоящия на първа линия отляво точно до свещениците при олтара Димитров.

Поучителна проповед Posted by Valentin Georgiev on 8 август 2015 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2015 в 13:39

Между другото, ако не сте, гледайте руския филм Левитан. Беше кандидат за Оскар. Там много добре е показана ролята на руската православна църква за държането в крепостно робство на руското население.

13.08 2015 в 13:32

Българската православна църква, оглавявана от ДС агенти е филиал на руската, респективно на КГБ и е един от многото инструменти за налагане на руското колониално робство в България.

12.08 2015 в 05:51

До 11-12! Ей, патко тъпа, посочи ЕДНА лъжа в статията и после се оплаквай от дедо Шорош, НАТО и САЩ! Написаното от теб ми прилича на тезис от конспекта на младия че геварист, готвещ се за приемане в някое бекапе. Няма мисъл, няма истина. А ма, гъско, ти знаеш ли какво е това Войводина? Знаеш ли истинското име например на Нови Сад? Не знаеш? Е, тогава, ай сиктир!

Поздрав!

11.08 2015 в 23:47

1. Кмета на Пловдив може да е всякакъв (за това си има следсвие, прокоратура, съд и затвор ако е виновен)

2. Др. папазика за да е на ясно, че макар и управлявана от комуниста-демократ Бойко Борисов църквата е отделена от държавата и за това което той прави скубят бради косъм по косъм. Виж точка 1.


За съжаление нищо няма да се случи нито по точка 1 нито по тока 2.
Милиционер-милиционеру брада не скубе....

11.08 2015 в 23:40

горката църква за едно кръщене взима между 70 и 120 лева... избиват им бизнеса с съжителството без брак.

11.08 2015 в 23:09

Коментарът на Бисерка е мн готин. Зе ми думата от устата другарката.

11.08 2015 в 23:05

АМАН ОТ комунисти

11.08 2015 в 22:18

Кайчо май няма да навърши години за патриарх... Буров казва, че който се е заял с Църквата на глава не е излязъл. Но човечеца не е познавал хладнокръвни престъпници-физкултурници...
ФНИМАВАЙ Кайчо, в неравна борба с рогатия влизаш и там молитвите няма да ти помогнат.

11.08 2015 в 21:08

Целенасочена платена статия против вярата ни. Такива статии се появяваха и във Войводина, за да бъде отслабена Сърбия и да дойдат US НПО-ТАТА на власт и да отцепят територия от Сърбия. Така тази статия и платените коментари цели дестабилизация и отцепване на територия от НАТО по линиите на US базите и с това статията и коментарите заплашват националната сигурност.

11.08 2015 в 21:07

Целенасочена платена статия против вярата ни. Такива статии се появяваха и във Войводина, за да бъде отслабена Сърбия и да дойдат US НПО-ТАТА на власт и да отцепят територия от Сърбия. Така тази статия и платените коментари цели дестабилизация и отцепване на територия от НАТО по линиите на US базите и с това статията и коментарите заплашват националната сигурност.