Митрополит Николай агитира срещу кмета на Пловдив по време на литургия (видео)

Владиката издигна свой кандидат за кмет на града

Ивайло Анев 11 август 2015 в 17:18 4302 20

Пловдивският митрополит Николай

Пловдивският митрополит Николай изпълни заканата си и се намеси „драстично" в политиката.

Той издигна Здравко Димитров като независим кандидат за кмет, който да конкурира настоящия градоначалник Иван Тотев.

Преди по-малко от месец депутатът от ГЕРБ Здравко Димитров бе изключен от местната организация на партията, която ще номинира Тотев за нов мандат.

Митрополитът буквално обърна архиерейската света литургия по случай Илинден - 20 юли, в храм "Св. пророк Илия" в Пловдив на агитация срещу настоящия кмет. Това става ясно от запис, разпространен във Фейсбук.

Храмът е същият, заради който Община Пловдив даде Пловдивската митрополия на съд за неплатени данък сграда и такса смет в размер на 14 000 лева.

Митрополитът категорично нареди на отеца, предстоятел на храма, да не превежда "нито стотинка на Иван Тотев".

"Ще се намеся драстично в политиката, защото тя вече ужасно се намеси в морала, в живота на православните християни в България. Ще се намеся този път драстично в политиката, защото църквата не може да бъде безразлична и равнодушна към това, което се случва с Божия народ, поверен на нея", започна митрополит Николай.

Той нападна кмета Тотев, защото разрешил бракосъчетанията и пиршествата на Античния театър, както и че направил фонтани, които пръскалки за 11 милиона лева.

Митрополитът беше категоричен, че сегашният кмет е дявол и не идва на църква на големите празници. Той обясни, че не се опасява, че думите му могат да бъдат разбрани с предизборна цел, тъй като е несъгласен с неглижирането на църквата като цяло, въпроса за йога в матурите и съжителството без брак.

"Аз не съм ли гражданин, имам ли права, нещо повече – имам духовни задължения. И нека знаете отсега – няма да гласувам за Иван Тотев. И който гласува за него, да знае – гласува против Божието дело, защото той саботира Божието дело", обявява митрополитът и посочва за поста стоящия на първа линия отляво точно до свещениците при олтара Димитров.

Поучителна проповед Posted by Valentin Georgiev on 8 август 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков