Митов: Не сме съгласни България да е буферна зона за бежанци

OFFNews 18 септември 2015 в 14:16 9376 7

Снимка БГНЕС

България няма да се съгласи със създаването на буферна зона за бежанци на наша територия. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде „Фокус”.

„Когато говорим за квоти, те не решават въпроса. Това е временно решение за определен брой хора, които евентуално да бъдат разпределени и държавите на Европейския съюз да поемат солидарно и тежестта, и отговорността за тези хора, които имат нужда от помощ във въпросния момент. Но това не решава проблема, не обезкуражава миграционния натиск и бежанските потоци, а точно обратното. Ние говорим за обратния процес - изграждане на миграционни центрове извън границите на ЕС и помощ за държавите, които не са членки на съюза, но вече са поели голяма част от тежестта – като Турция. Изхарчени са със сигурност над 6, 5 милиарда от турската държава, за да се създадат условия за тези хора. Ливан и Йордания са също две държави, на които трябва да се обърне внимание. Необходимо е те да бъдат основната база, в която бежанците да бъдат настанявани и да им се осигуряват нормални условия за живот. Държавите от Европейския съюз и всички останали държави, които имат задължение по този случай, ще помагат”, коментира Даниел Митов.

По отношение на изпращане на армейски части на българо-турската граница, което към момента не се налага, министърът посочи, че сформираният Щаб и работната група, която постоянно се събира, може да вземе подобно решение.

Митов допълни, че обстоятелствата могат са се променят във всеки един момент и уточни, че самата идея за изпращане на военни по границата не бива да поражда никакви спекулации и съмнения. Дори и да се изпратят, те просто ще помагат на полицаите да наблюдават границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови