Министър Вълчев: Децата трябва да посещават учебните занятия

OFFNews 13 април 2019 в 13:39 3089 0

Работата по механизма за обхващане на деца в училище трябва да се префокусира върху всекидневната посещаемост. Това заяви пред журналисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщава БТА.

По думите му, постигнатите добри резултати от работата на екипите по откриване и връщане в училище на деца, отпаднали от системата, трябва да се затвърдят със задържането им там и фокусирането върху ежедневното обучение.

Министър Вълчев заяви, че единствено през държавата ще могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизмът, чрез който кметовете налагат глоби не работи.

„Убедени сме, че това ще има успех. Всички мерки заедно, всички институции заедно само могат да се справят“, каза той.

Вълчев каза още, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

„Родителите им не винаги го разбират. Когато се наемат хора от общността, по-добре ги разбират. Над 200 медиатори имаме вече в страната допълнително назначени за последните две години“, посочи той.

Министър Вълчев поясни, че МОН си поставя две основни цели. Първата е да осигури равен достъп до образование и да направи така, че всяко едно дете да учи 14 години - две в предучилищна възраст и още 12 години в училище. Втората е модернизацията и качеството на образованието, така че то да дава знания и компетентности, съобразени с изискванията на 21-ви век и потребностите на модерния пазар на труда.

По думите му, ключови за това ще бъдат модернизацията на българските училища, за които МОН ще заложи допълнителни средства в бюджета за следващата година, и въвеждането на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца.

Министър Красимир Вълчев е в Сливен за участие в гражданския диалог на тема образование. Форумът е част от платформата "Европа в нашия дом".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови