Министър Петкова спря поръчката за охрана на „Марица-изток“ за 30 млн. лв.

ОFFNews 09 март 2016 в 20:48 3677 3

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова.

След възложена от Бойко Борисов проверка, енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 на стойност близо 30 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

За тези пари бе предвидено проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите ѝ обекти

Предметът на договора включва - външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други.

Поръчката е стартирана през юни 2014 г. без обявена прогнозна стойност. Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност, което е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.

На 28 януари 2016 г. е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лв. без ДДС. ТЕЦ 2 реализира загуба за 2015 г. и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти.

В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!