Мика Зайкова: Хората със социални пенсии са най-ощетени

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2022 в 15:21 3215 0

Как министърът на труда и неговите подчинени в НОИ не видяха и ощетиха най-бедните - хората със социални пенсии. Миналата година те взимаха 147 лева и 120 лева добавка - общо 267 лв. Не можаха ли да сметнат, че 170 лева - новата увеличена пенсия, и 60 лева добавка прави 230 лева? Ще трябва да се сложи и инфлационен коефициент.

Това заяви бившият депутат от Има такъв народ и икономист Мика Зайкова пред БНТ.

Според нея пенсиите трябва да се преизчислят, да се вземат предвид 2017, 2018 и 2019 години: "Има едни хора, които си доплатиха стаж, за да получат пълна пенсия. Защо те бяха лишени от увеличение за тези години от 1,35%", попита Зайкова.

6 години изчезнаха от сметките за пенсии

По повод COVID добавките за ваксиниране Зайкова каза, че българинът е умен човек и не се продава за 75 лв.

"Мисля, че това не работи. По-добре да има хубава информационна кампания, хората да бъдат убедени, а не да бъдат лъгани със стотинки", заяви тя.

По думите й сегашната ситуация е много сериозна, защото инфлацията надвишава ръста на БВП, което означава директно обедняване. "Работещите бедни никой не ги смята. Хората с минимална заплата, които не получават нищо под масата, живеят изключително бедно", каза още Мика Зайкова.

Има два начина пенсиите да растат и това го знаят всички - преизчисление на база трудов стаж и индексация по "швейцарското правило". Три години Борисов лиши хората от това - от 2010 г. до 2012 г. по незнайни причини. Следващите години въведе някакви коефициенти (фиксирани коефициенти от 3,8% за 2018 г. и 5,7% за 2019 г. - бел. ред.) и с това реши проблема, но това не е вярно, защото се взима 50% от ръста на инфланцията и 50% от средния осигурителен доход, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови