Мярка 60 на 0 съществува и сега: нарича се обезщетение за безработица

Не е справедливо работодателят да не поеме нищо, но се обмисля в определени сектори приносът му да е по-малък, казва социалният министър Деница Сачева

OFFNews Последна промяна на 12 май 2020 в 12:03 3185 2

Снимка Министерски съвет

"60 на 0 е мярка, която държавата е предложила с обезщетенията за безработица. Тоест 60 на 0 съществува и в момента, просто работодателят не може да запази своя работник или служител, защото в такъв случай той ще го напусне." Това коментира социалният министър Деница Сачева пред БНТ в отговор на искането на работодателски организации мярката 60/40, при която сега държавата осигурява 60% от възнаграждението на служител, за да бъде запазена работата му в условията на криза, а работодателят - останалите 40%, да се трансформира в 60 на нула - тоест работодателят да не плаща нищо.

Сачева даде да се разбере, че не е съгласна с това предложение с думите: "А какво ще поеме работодателят? Нищо. Според вас това справедливо ли е?"

На критиките към мярката 60/40 тя отговори, че ефективността ѝ ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени.

"Ако следваме тази логика, в момента имаме 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Знам, че често се твърди, че това е една мярка, която не работи. Дори има много гръмки определения за нея, но, съгласете се, че не е логично всеки ден да нарастват с почти 1000 заявленията от работодатели, с почти 7000-8000 души тези, които ще получават част от своето възнаграждение благодарение на тази мярка и ние да продължаваме да твърдим, че не работи. Да, тя не е универсална, тя не е за всички, но на този етап това, което показва мярката е, че тя действително възспира регистрацията на нови безработни."

"По отношение на възможностите мярката да се подобри, да се преобразува и евентуално да продължи да действа и след 30 юни ние и в момента дискутираме тези въпроси както със социалните партньори, така и вътре в правителството" - посочи министър Сачева и увери, че "мярката със сигурност ще търпи промени и подобрения. Вероятно тя ще продължи да действа и след 30 юни, но на този етап все още е рано да кажем за кои сектори и в какви съотношения. Но за периода на тези три месеца, непосредствено за кризата, мярката върши работа, полезна е и определено задържа регистрацията на безработица".

Предстоят промени и за определени сектори процентът на приноса от страна на работодателя със сигурност може да бъде намален - каза ое тя.

"Философията ѝ е преди всичко солидарността и разпределението на риска и на ангажиментите между държавата, работодателите и работниците. Това е нещо, което със сигурност би следвало да се запази, защото ние гледаме на държавата като на външно тяло, но държавата са всички - и работодателите, и работниците са част от държавата и в този смисъл трябва да направим така, че да мислим не само за това колко още разходи да направим, а и как ще идват приходите в държавата, за да могат да се осигуряват всички социални плащания. Що се отнася до доходите на работниците, би могла да бъде по-гъвкава схемата, но принципът е да се запазват и доходите, и покупателната способност на хората", каза Сачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

13.05 2020 в 20:06

Много е духовита тая буца.

12362

1

Хуан

12.05 2020 в 12:54

Поредната объркана женица, която ни управлява. Кое не е справедливо? При положение, че заради регулации, наложени от държавата, оборотът ми е нула, много ясно че е справедливо да е 60/0. 60/40 е справедливо, ако бизнесът ми продължава да работи, но поради регулациите, наложени от държавата оборотът ми е спаднал 20-30-40%. А хората ползват тази мярка, щото друга няма. И разбира се, че не работи, след като за 2 месеца са отпуснати 1,5 млн (вкл. на Центъра за градска мобилност и на други общински фирми). Винаги много се кефя, когато хора, които нямат и един ден в частния сектор, не са платили и една заплата и един лев данък печалба, правят законодателството за същия този частен сектор и дори се явяват морални съдници кое е справедливо и кое не.