Метро и до Слатина и Арена Армеец

OFFNews 27 февруари 2017 в 15:15 21759 3

Третият лъч на метрото ще се разклони към квартал „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и ще стига до мола на бул. „Цариградско шосе“.

Предложението, което огласи шефът на Метрополитън Стоян Братоев в края на миналата година, е одобрено от експертния съвет към направление „Архитектура и градоустройство“. 

Трасето на влакчетата минава от Орлов мост през Румънското посолство, зала „Фестивална“, „Арена Армеец“, бул. Цариградско шосе и The Mall. То е с дължина 6 км и 7 станции. 

За това разклонение обаче все още няма осигурени средства. 

„Метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за нашия град, който променя градската среда и създава по-големи удобства за гражданите“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при започването на работата на тунелопробивната машина за строителството на тунелите в централния участък от третия лъч на метрото. 

„Машината трябва да стигне от метростанция Красно село до метростанция Малък градски театър зад канала в края на 2018 година“, заяви кметът. „И втората половина на 2019 година, след 2 години и половина, да се поздравим с изграден трети метродиаметър, който да бъде поне 12 км дължина с 12 метростанции“, коментира Йорданка Фандъкова. „До този момент с построените линии на метрото спестяваме 75 хил. тона годишно вредни емисии във въздуха, дотогава те са били във въздуха, да подчертаем това. Очакваме с построяването на третата линия общо 90 хил. тона годишно вредни емисии да бъдат спестени“, каза още кметът на София. 

На официалното започване на работата на машината присъстваха служебният заместник-министър на транспорта Любомир Хаджийски, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, зам.-кметът на СО с ресор „Транспорт“ Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев, представителят на ЕК в България Огнян Златев и представители на фирмата изпълнител на проекта. 

Движението по бул. "Патриарх Евтимий" между Патриарха и бул. "Витоша" ще бъде пуснато в края на май, съобщи шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев. По същото време ще се премахне и стеснението на бул. "България", в района на бул. "Петко Тодоров". Още през април ще се възстанови връзката на бул. "Гоце Делчев" с бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Житница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

27.02 2017 в 15:40

За това разклонение обаче все още няма осигурени средства.

Ха-ха-хаххх!
Вдигнете билетите на 3,60 и готово.
За парите разбрахме, а "предложението" като срокове какво има записано в него? или само ще внасяте и декларирате намерения? И защо само до мола? Не е ли по-добре да си го "вържете" горе на Форт Нокс с другата линия и обикалят бабичките и до МЕТРО с метро.
)))))

21272

1

Гароне

27.02 2017 в 15:32

Да остане залата почти без паркинг и далече от метрото е пълно безумие.