Маркет Линкс: Шест партии в следващия парламент. Мая Манолова - вътре, патриотите - вън

Социолозите дават малка разлика между първите три формации ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ"

OFFNews 03 февруари 2021 в 10:23 7667 0

Шест партии имат шанс да влязат в следващия парламент, показва проучване на социолозите от "Маркет Линкс", проведено между 23 и 31 януари сред 1000 пълнолетни по метода на прякото лично интервю и онлайн анкета, и съфинансирано от бТВ.

Сред формациите с шанс за следващото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, Демократична България и "Изправи се.БГ". Под линията остават Обединените патриоти. Любопитен елемент от изследването е малката разлика, която дават социолозите, между първите три партии - ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ". 

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, обясни социологът Добромир Живков пред бТВ.

Според него много трудно е да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята Живков.

Датата на насрочените за 4 април парламентарни избори няма да повлияе на избирателната активност. Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от COVID-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата, на която ще гласуваме, и вирусът няма да ги спрат да стигнат до урните.

"Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас", коментира Добромир Желязков. Все пак той се застрахова, че "това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори".

Все по-масова става подкрепата за алтернативни начини на гласуване - 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителен вот събира и гласуването по пощата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!