Макет на панелен блок ще плува в езерото в Дружба, сядаме на светещи букви върху бившия мавзолей

OFFNews 17 февруари 2022 в 14:17 11719 0

Макет на панелен блок от столичния квартал "Дружба" ще плува в езерото там, а в него ще могат да живеят патици. Идеята хрумнала на автора Мина Минов, докато се разхождал наоколо, за да опознае района, преди да направи проекта си за участие в направление "Открито" на програма "Навън" на Столична община. 

Сградата-протопип е строена през 1987 г., а авторът я описа като "сиамски блок" днес. От дирекция „Култура“ на СО организираха представяне на проектите в програма "Навън" и новото направление към нея - "Открито".

Минов разказа, че се впечатлил от отраженията на панелките във водата, в която плували патици, и решил да придаде и полезна функция на проекта си, като им предложи "Блок в езерото". Макетът и платформата са от разглобяема метална конструкция, покрита с водоустойчиви панели върху два понтона. Общата височина на модела заедно с понтона е 340 см. 

На площадка "Мавзолей" пък ще се появи кръг от светещи в тъмното букви с височина и дълбочина на всяка от 52 см. Окръжността ще е с външен диаметър 12.5 м, а размерите на буквите ще позволяват посетителите да седнат върху тях. 

Предложението тук е за изграждане на хоризонтална структура на площадката на бившия мавзолей на Георги Димитров, в противовес на вече осъществените вертикални структури на “Бронзовата кула“ и “Един човек“, обясни създателят на проекта Красимир Терзиев. Надписът на площадка мавзолей е „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !