След Един човек на мястото на мавзолея, програма Навън тръгва и по кварталите

Столична община ще финансира два проекта по 17 000 лева в периферията на града

OFFNews 26 февруари 2021 в 12:42 3708 0

Снимка Архив

След първото издание на програма „Навън“ и интерактивната инсталация „Един Човек” на Венелин Шурелов се обсъжда разширяване на обхвата на програмата в периферията на града, съобщиха от Столичния общински съвет. 

Предложението на председателя на комисията по култура Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е да се създаде ново направление към програмата, наречено „Открито“. В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление се включиха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По него ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града.

Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и да бъдат експонирани за не повече от година. Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци, постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи. 

Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. По програма „Навън” се запазва досегашната локация на площадка „Мавзолей”, условията и реда за кандидатстване, както и процедурата по селекция на проектите ще бъдат като в първото й издание.

Предстои правилата да бъдат обсъдени в постоянните комисии на СОС, а след това предложени за гласуване в Столичния общински съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови