Майки на деца с увреждания поискаха министър Сачева да си ходи (допълнена)

Ще стоят там, докато не се приеме Законът за личната помощ

OFFNews 01 март 2020 в 17:45 4027 1

Под прозорците на властта отново бяха разпънати палатки на майките от „Системата ни убива”. Недоволните родители на деца с увреждания настояват социалният министър Деница Сачева веднага да подаде оставка, защото не одобрява Закона за личната помощ.

„Поставяме началото на края на министър Сачева с палатков лагер. Ние оставаме тук и не смятаме да си ходим, докато тя не си подаде оставката заради пропагандата, която води срещу Закона за личната помощ. Това е законът, който гарантира живота на хората с най-тежките и множество увреждания. Това е законът, за който ние си дадохме живота седем месеца миналата година, и за който спахме на тези павета”, обясни целта на безсрочния им протест организаторът Вера Иванова.

Тя уточни, че атаката срещу новия закон е защото държавата няма пари за него. Но майките няма да се откажат, докато системата не се промени.

Вера Иванова обяви, че в този момент протестират и в Благоевград, а на 4 март ще излязат от Бургас и Добрич, като поетапно ще се включат и други градове в страната.

На въпрос дали майките са търсили за разговор министър Сачева Иванова каза, че са имали една среща и не приема доводът на социалния министър, че този закон е приет под натиск и че пари могат да отидат някъде другаде. „Този закон заобикаля НПО-та. Парите отиват директно при човека с увреждания, в неговия асистент. Няма по-справедлив от тази индивидуална оценка. Вече хората получават различен брой часове според нуждите, а не еднакво”, уточни тя.

„Подкрепям исканията на майките с деца на увреждания, които бяха лъгани много пъти. Закъснели са с палатковия лагер. Нищо не работи в правителството и в това, и в предишното”, заяви Любомир Данков, който също е на протеста, а точно до майките на деца с увреждания е и друг палатков лагер – на медицинските специалисти, които настояват държавата да изпълни исканията им от миналата година.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи за защита на правата на всички, които се нуждаят от подкрепа, в това число и хората с увреждания. В момента държавата подпомага през различни закони и програми 674 000 хора с увреждания и 26 000 деца, заявиха в позиция от социалното министерство по повод обявения днес безсрочен протест на жените от "Системата ни убива", които опънаха палатков лагер пред сградата на Министерски съвет и поискаха оставката на Деница Сачева.

От социалното ведомство казват, че Законът за личната помощ е само една от мерките, който предвижда лица с увреждания и изключва всички възрастни хора над 65 г., самотноживеещи и в невъзможност за самообслужване, които също имат нужда от услугата личен асистент. Това създаде напрежението в началото на годината, а МТСП разработи национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

До този момент са подадени 287 000 заявления за изготвяне на индивидуална оценка. В 30 013 от случаите е заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон, посочват от МТСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

1

ktt77

01.03 2020 в 19:50

На тези "социални "министри за какво им плащаме тлъстите заплати?!Да се грижат за хората в нужда или да изпълняват нарежданията на партийните си лидери? Как не се намери един поне социален министър истински загрижен за хората? Все отврвтителни чиновници! Да се маха тази кифла !