Майката на недохранените близнаци им давала варен ориз и шоколад

OFFNews 22 февруари 2018 в 07:49 7458 0

Майката на недохранените близнаци им давала варен ориз и шоколад

Ориз, течен шоколад и от време на време пилешко месо - това е било менюто на недохранените близнаци от Пловдив.

Тригодишните деца бяха приети по спешност в болница. Едното от тях е с опасност за живота, тъй като е със спукан череп и хематом. По тялото на детето бяха открити синини. В момента то е в кома и с опасност за живота.

Според майката - 38-годишната Иванка Стефанова, върху главата на детето е паднал гипсов орнамент, който бил на стената над леглото му. 

Майката беше задържана, но поради липса на данни за упражнено насилие над децата, тя беше освободена от ареста часове по-късно. 

Пред социалните работници тя разказала, че се грижела за децата според възможностите си. Тя разказала, че бедното меню се дължало заради недостиг на средства.

"Тя не осъзнава, че това не е храна, която е достатъчна а децата. Тя има ипотечен кредит и доста финансови затруднения, но  не пожела да сподели, откога са станали по-сериозни проблемите и от кога тя ги е осъзнала", обясни пред Нова тв Надя Танева, директор, Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив.

По думите ѝ майката е търсила помощ при социалните, твърдяла, че са я връщали за документи и на практика не е имала достъп до социална услуга. Справка показва, че тя е получавала детски добавки, получавала е и помощи за отопление. 

"Към днешна дата тя осъзнава, че не може да се грижи за децата. Тя декларира, че съгласна да бъде предприета мярка на закрила, за да се полагат адекватни грижи за тях", обясни Тенева.

По думите ѝ бабата на децата забелязала, че децата са недохранени. Тя също е подала заявление, че иска децата да бъдат настанени при нея. Първоначално обаче децата ще бъдат настанени в специализирано приемно семейство. През това време социалните ще работят с майката и бабата, ще правят проучвания и ще преценят дали да бъдат настанени при бабата с последваща реинтегреция при майката.

Бабата на близнаците разказа, че редовно е пращала пари на семейството. Тя забелязала, че децата са видимо отслабнали, но не е ясно защо не е подала сигнал до социалните. Тя е не е виждала внуците си от година и половина, тъй като майката не е позволявала контакт с тях.

В апартамента, в който Иванка е живеела с децата си, са извършени два огледа. Според полицията наистина гипсов орнамент е паднал върху леглото на децата и не може да се заключи, че над децата е било упражнено усилие. Децата обаче са неглижирани - момиченцето не може да ходи и да говори, мускулите му са атрофирали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови