Новите предложения за визията на "бидето на Витошка" (галерия)

OFFNews 15 април 2014 в 16:00 12573 13

Прославеният из цяла София чисто нов фонтан на булевард „Витоша“, печално известен като "Бидето на Витошка", ще бъде визуално „подобрен“.

Столична община е пуснала конкурс за нова визия на шадравана, а снимки на предложенията може да видите на нейния блог, където може и да гласувате за предложението, което Ви се хареса най-много (на страницата вляво).

„Тъй като фонтанът изглежда недовършен, се обърнах към студентите от Националната художествена академия (НХА)“, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Изчакахме времето да позволи това, за да можем публично да разгледаме проектите на студентите. Общо 12 проекта са представени. Целта е да се направи нещо, което да бъде интересно, което да бъде популярно”, обясни тя.

Няма предвидени пари в бюджета на София за освежаването на все още чисто новия фонтан, но според нея това не е скъп проект и лесно ще се намери финансиране. Кметът изтъкна, че най-важно е мнението на гражданите по въпроса. Очаква се новият облик да бъде реализиран между лятото и есента на 2015 г.

Снимки на предложенията има около фонтана, където да бъдат видени от минаващите граждани.

В момента е в ход и процес за избиране на процедура за ремонтиране на останала част от бул. „Витоша”, като Фандъкова очаква работата да започне през есента.

Още седем фонтана в столицата чакат да бъдат ремонтирани чрез поставяне на хидроизолация, подмяна на плочки, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти извън водните огледала.

"Бидето" е част от противоречивия ремонт на пешеходната зона в центъра на столицата. Освен обект на чисто визуални подигравки то си навлече и одумването на гражданите след няколко случая на неработещи дюзи, които не можеха да изхвърлят вода или пръскаха видимо неравномерно. Веднъж даже за два дни във фонтана имаше неизяснена бяла субстанция с вид на пяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!