Люксембург - най-богатата, България - най-бедната държава в ЕС

Александра Маркарян 13 декември 2013 в 11:07 6084 0

България остава най-бедната държава в ЕС. Илюстрация: Christian Ferrari/sxc.hu
България остава най-бедната държава в ЕС. Илюстрация: Christian Ferrari/sxc.hu

Люксембург остава най-богатата държава сред 28-те в ЕС през 2012 г., а България - най-бедната. Това сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат за БВП на глава от населението, публикувани на 12 декември.

Покупателната способност на населението в Люксембург е над два пъти и половина по-висока от средната за ЕС. Австрия, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Дания, Германия и Белгия са между 20% и 30% над средното за общността. Финландия е 15% над средното равнище.

Покупателната способност на живеещите във Франция, Великобритания и Италия варира между средното ниво за ЕС и 10% над него.

Испания и Кипър са между средното за ЕС и 10% по-ниско ниво, докато Малта, Словения и Чешката република имат между 10% и 20% по-ниска покупателна способност. В Словакия, Португалия, Гърция, Литва и Естония нивото е между 20% и 30% под средното за Евросъюза, а Полша, Унгария, Латвия и Хърватия - от 30% до 40% под средното.

Покупателната способност в Румъния и България е с около 50% по-ниска от средната за ЕС, като в Румъния е 50%, а в България - 47%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!