Любомир Далчев сам се отказал от боядисания паметник, защото е правен под натиск

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2013 в 08:45 9720 23

Причината за задържането на Асен Генов
Причината за задържането на Асен Генов

 

Авторът на боядисания паметник пред централата на БСП Любомир Далчев сам се е отказал от него, защото е изработен под натиск.

Това припомниха Николай Колев-Босия и Петър Москов (ДСБ) в сутрешния блок на Нова тв по повод акцията, в която на 7 ноември бяха арестувани блогърът Асен Генов, четирима членове на ДСБ и млада жена, активист от протестите.

Скулпторът Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев, е бил пруниден от комунистическата цензура да изработи паметника. Заради несългасие с режима у нас на 77 години творецът бяга зад граница, в САЩ, и още 20 години твори там, каза Колев.

Пред bTV пък той разказа, че братът на скулптора - Атанас Далчев, когото лично познавал, е отказал да пише стихове по време на социализма и след 1944 г. се е препитавал само с преводи.

Той ми споделяше, че не може да се живее с омраза, трябва любов" , спомни си Босия. 

Случаят с боядисания паметник е като с Елин-Пелиновия разказ "Врабчетата на стрина Дойна", също е писан под натиск", напомни Николай Колев.

"Няма нищо кощунствено в акта на тези млади хора, боядисали паметника. Това не е нито поругаване, нито изкуство, а послание", коментира още той. Според него паметникът трябва да бъде демонтиран, защото показва насилие на българи, тръгнали да убиват други българи, а насилието няма място дори в изкуството.

За това, че Любомир Далчев се е открекъл от паметника, има и документи, обяви в сутрешния блок на Нова тв Петър Москов (ДСБ). Той подкрепи активистите на ДСБ, задържани заради боядисания паметник. Според него актът им може да се тълкува само по един начин - като протест срещу факта, че наследниците на антифашисткото движение днес управляват с фашистка партия".

Срещу тази формулировка бурно възраси БСП депутатът Антон Кутев, който също бе в студиото на Нова. Той каза, че БСП не управлява с фашисти, понеже "Атака" не са в управлението. По думите му той лично не би арестувал боядисалите паметника, но пък е на мнение, че не може да се осквернява изкуството. Кутев и за пореден път попита дали някой би позволил да се боядиса паметник на съшия автор в Сан Франциско. "Според мен това е невежество. Любомир Далчев в някаква степен е истински дисидент. Той на 77 години бяга в САЩ и продължава да работи”, заяви депутатът от „Коалиция за България”. Той е категоричен, че монументът е изкуство, независимо дали всички хора го харесват.

"Не е невежество, а политическа позиция. И арестът на тези хора е политически арест", категоричен бе Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2013 в 14:55

а в тоя ред на мисли ще те помоля да дойдеш да боядисаш синагогата. два месеца съм си в България и искрено те моля ела и боядисай. после да викнат и патоанатомите от най лъскавите американски сериали пак няма да могат да ти съберат муцуната. а че в задника ти ще може да паркира камаз в това можеш да си абсолютно сигурна.

09.11 2013 в 14:53

не бе, можеш да отидеш но колкото и да сме зле като държава все пак ще дойдат куките и ще те приберат. а иначе идея си нямам как постави религиозен храм и няколко чугунени комунета на една плоскост.

09.11 2013 в 14:51

а всъщност какво искаш да кажеш? че далчев е надал вопъл в защита на това нещо на позитано 20 ама босия и москов с помоща на хората си у фбр-то и цру-то са му запушили устата?
може би трябва да си почиваш повече

09.11 2013 в 14:50

Всъщност то точно и партизани не са. това са имагинерните комунистически велики воини.
и паметникът е точно това - героичната представа на комунетата за себе си и като такъв даже е задължително да бъде боядисван, украсяван, опикаван и всякакви такива неща.

09.11 2013 в 10:44

Ехо, тук сме. Дали въобще БСП има право да се кичи и идентифицира с подобни паметници е въпрос, който никой не коментира. Според мене - не! А относно паметника - доколкото ми е известно това са партизани, сега ги наричаме "терористи", а по това време - Втората световна война - в Европа навсякъде е имало подобни "терористи" и все още си ги смятат за герои.

08.11 2013 в 19:31

Не, не можеш. Ако вековен религиозен храм ти изглежда зловещ, отиди на психиатър.

08.11 2013 в 13:46

+1

08.11 2013 в 13:22

Склуптурата е грозна и зловеща- да, така е.Но на мен и джамията срещу Халите ми се струва грозна и зловеща.
Мога ли да отида да я боядисам, като начин на себеизява?
Ако ме арестуват, това политически арест ли ще бъде?
Ега ти платените лумпрени сте тук...
Лично Минет ли ви подбира?

08.11 2013 в 12:13

Явно Любомир Далчев е вложил цялата си омраза и презрение към болшевизма и болшевиците,създавайки това грозно творение...........

08.11 2013 в 10:35

Чакат инструктаж от гореспоменатия некадърник, какво да пишат. Не е ли ясно за всички?