Любомир Далчев сам се отказал от боядисания паметник, защото е правен под натиск

OFFNews 08 ноември 2013 в 08:45 11059 23

Причината за задържането на Асен Генов
Причината за задържането на Асен Генов

 

Авторът на боядисания паметник пред централата на БСП Любомир Далчев сам се е отказал от него, защото е изработен под натиск.

Това припомниха Николай Колев-Босия и Петър Москов (ДСБ) в сутрешния блок на Нова тв по повод акцията, в която на 7 ноември бяха арестувани блогърът Асен Генов, четирима членове на ДСБ и млада жена, активист от протестите.

Скулпторът Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев, е бил пруниден от комунистическата цензура да изработи паметника. Заради несългасие с режима у нас на 77 години творецът бяга зад граница, в САЩ, и още 20 години твори там, каза Колев.

Пред bTV пък той разказа, че братът на скулптора - Атанас Далчев, когото лично познавал, е отказал да пише стихове по време на социализма и след 1944 г. се е препитавал само с преводи.

Той ми споделяше, че не може да се живее с омраза, трябва любов" , спомни си Босия. 

Случаят с боядисания паметник е като с Елин-Пелиновия разказ "Врабчетата на стрина Дойна", също е писан под натиск", напомни Николай Колев.

"Няма нищо кощунствено в акта на тези млади хора, боядисали паметника. Това не е нито поругаване, нито изкуство, а послание", коментира още той. Според него паметникът трябва да бъде демонтиран, защото показва насилие на българи, тръгнали да убиват други българи, а насилието няма място дори в изкуството.

За това, че Любомир Далчев се е открекъл от паметника, има и документи, обяви в сутрешния блок на Нова тв Петър Москов (ДСБ). Той подкрепи активистите на ДСБ, задържани заради боядисания паметник. Според него актът им може да се тълкува само по един начин - като протест срещу факта, че наследниците на антифашисткото движение днес управляват с фашистка партия".

Срещу тази формулировка бурно възраси БСП депутатът Антон Кутев, който също бе в студиото на Нова. Той каза, че БСП не управлява с фашисти, понеже "Атака" не са в управлението. По думите му той лично не би арестувал боядисалите паметника, но пък е на мнение, че не може да се осквернява изкуството. Кутев и за пореден път попита дали някой би позволил да се боядиса паметник на съшия автор в Сан Франциско. "Според мен това е невежество. Любомир Далчев в някаква степен е истински дисидент. Той на 77 години бяга в САЩ и продължава да работи”, заяви депутатът от „Коалиция за България”. Той е категоричен, че монументът е изкуство, независимо дали всички хора го харесват.

"Не е невежество, а политическа позиция. И арестът на тези хора е политически арест", категоричен бе Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!