Лицето на кампанията за борба с хепатита отказа да се лекува в знак на протест срещу МЗ

Вероника Шербанова 05 декември 2013 в 15:36 11195 7

Христо Гешев Снимка: Facebook
Христо Гешев Снимка: Facebook

Лицето на кампанията за борба с хепатита „Хепатитът до мен“ Христо Гешев отказа да се лекува в знак на протест срещу здравното министерство.

Христо Гешев е носител на вируса на хепатит B. Научава случайно за това след кръводаряване. Малко по-късно става и лице на кампанията за превенция и борба с хепатите „Хепатитът до мен“ на Националното сдружение „Обединени хора за развитие и сътрудничество“ и Национално сдружение „Хепасист“.

При Христо се наблюдават и усложнения като напреднал стадий на цироза на черния дроби разширени вени на хранопровода и стомаха.

Христо Гешев се обърна към OFFNews, за да изрази недоволството си от Министерството на здравеопазването.

Лечението на болните от хепатит B и C се покрива от Здравната каса. За да получи лечение обаче пациентът трябва да е с непрекъснати здравноосигурителни права и съответно да заплаща редовно осигуровките си, трябва да бъде хоспитализиран периодично и да си прави контролни изследвания. Какво се случва обаче, ако пациентът не работи и съответно не може да си плаща здравните осигуровки. Точно такъв е моят случай. Не съм на работа, защото работодателят отказа да ме наеме, защото съм болен от хепатит, обяснява Христо Гешев.

Освен това на всеки 6 месеца се налага да се подновяват протоколите за лечение. Аз живея в Червен бряг. Как да пътувам до София в това време и с моята имунна система, каза Христо.

В знак на протест Христо Гешев е решил да спре лечението си. "Отказвам да се лекувам в знак на протест срещу системата и срещу безхаберието на здравното министерство. Ние ,носителите на вируса на хепатит, от една страна, сме дискриминирани от обществото, а от друга страна, никой не дава пари за превенции и информационни кампании за хепатита. Болните се увеличават всяка година, а хората са в шок, защото до преди да се сблъскат с вируса, не са и подозирали за съществуването му", посочи той.

„Носителите на вируса на хепатит са около 600 000, а носителите на вируса на ХИВ – 1811. Тези 1811 души получават хоспитализация и лечение, без да плащат здравните си осигуровки, а ние - 600 000 души, нямаме такива права“, обяснява Христо.

„Друга подигравка е, че при наличие на цироза болните трябва да подменяме на всеки 6 месеца някакви си 30 листа, наречени протоколи, което много ни затруднява. Започваме с престой в болница – искат ни пари, тичане до НЗОК по местоживеене - пари, престои отново в болница - пак пари. Връщаме се отново след месеци одобрение в НЗОК, за да получим лист хартия с печат и чак тогава започваме лечение или го продължаваме", допълва той.

Освен това много малки аптеки в малките населени места не доставят лекарствата, защото са скъпи, повечето стоматолози отказват да ни прегледат или лекуват, а от ТЕЛК отказват да ни пенсионират, защото пенсионерите и така са много. От НЗОК обаче само вдигат ръце, казва още Христо.

„Здравното министерство се ГАВРИ с пациентите, с лекарите, с всички. И докато здравният министър Таня Андреева се усмихва и обяснява, че за всичко научавала от медиите, на ден умира по един пациент с хроничен хепатит B. Дано и сега не каже, че и за това не е знаела и че научава от медиите, защото мога да кажа, че протестите в страната продължават над 170 дни и 170 дни медиите тръбят, че народът иска оставка", категоричен е Христо Гешев.

Срещал съм се с Таня Андреева и тогава тя ми даде много обещания, никое от които не беше изпълнено. Тя казва, че си комуникираме чрез медиите и затова се обръщам направо към медиите с надеждата, че тя ще ме чуе, каза още той.

Обърнахме се за коментар и от Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!