Лекари от Русе спасиха мъж, въпреки системата

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2015 в 09:57 13943 10

След като спасили живота на мъж с прободна рана в сърцето, лекари от многопрофилната болница в Русе, се изправили пред неочаквана реакция - тази на техните колеги, съобщава Нова телевизия.

След успешната интервенция се заражда дебат - как така лекарите са оперирали умиращия човек, след като те не са били сърдечни хирурци и болницата не разполага с кардиохирургия?

"Бях дежурен в спешния кабинет, когато получихме информация, че към нас транспортират мъж с прободна рана в тежко състояние. Поехме го още от шокова зала и след кратък анализ решихме, че трябва да се действа своевременно и затова предприехме оперативна интервенция в условията на абсолютна спешност", разказва пред камерата д-р Йовчев, чиито думи са първото му публично изказване относно казуса.

"Това беше пътят. Ако не го бях отворил, болният щеше да умре в рамките на десетина минути", обяснява другият спасител - д-р Михайлов.

Многопрофилната болница в Русе няма кардиохирургия и затова се води с по-ниско ниво на компетентност. Едва вчера Здравна каса се е самосезирала и след това официално е обявила, че няма повод да санкционира когото и да било.

Сърдечните са едни от най-скъпите клинични пътеки, а при прободна рана в сърдечната област или друг сърдечен проблем пътят от Русе до Варна е около два часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2015 в 01:33

В закона трябва да бъде описано определението "по спешност" и да подсигурява подобни интервенции. Определено не е грешно решението на докторите, когато става въпрос за спасяване на човешки живот за кратко време и то в критична ситуация, точно тогава трябва да се действа със всички възможни методи и мерки. Законите не са съвършени и има ситуации и случай, които не са описани в никой закон. Не бъдете коне с капаци и мислете! Даже е излишно да се коментира подобно нещо! И оправяйте глупавите закони! Тук няма виновни! Живи и здрави!

18.10 2015 в 21:50

Много правилно са постъпили. Болницата е многопрофилна, а в спешно отделение трябва да се вземат бързи решения. Иначе ако се протака, отишъл си човека.O

18.10 2015 в 21:12

Здравната каса може да не се е самосезирала, но защо не се е самосезирала прокуратурата?

18.10 2015 в 17:06

Лекар да не с в България.Ако помогнеш си виновен,ако не помогнеш-пак си виновен.Невинни лекари няма.Все отнасят пешкира.То затова и никой не иска да я работи тази неблагодарна и тежка работа.Скоро ще си се лекуваме само от интернет.И без това всички вече разбират от медицина-лекуват рак със сода и с ангели-хрантели.Ваксини-хайде,няма нужда!Та ,да я закрием тази професия.

18.10 2015 в 13:19

В случая няма никакво значение кой какво може или не.Както и да си се справил,ако нямаш лиценз за това касата не само че не плаща,ами те и глобява.Това дали си оправил някой човечец,или си го преселил на по-доброто място,няма никакво значение.Колкото по-малко болници остават,толкова повече хора ще си отидат,щото спешната помощ особено в БГ няма никакъв капацитет за справяне със спешни състояния,и прехвалените румънци нямат.Абсурдно е да мислиш,че за 1,2-3,4 години можеш да организираш спешна помощ и тя да е на ниво(докато има хора поставящи диагнози"осадитис кръсте","метрорагия окули декстра" или "мъртва кост на тибията"няма спасение за народеца).Категорично не всичко е в парите.Някога университетските болници бяха на изключително ниво,пращеше от академизъм,сега пращи от алчност и егоизъм.

18.10 2015 в 12:32

хайде всички, които не са подписвали декларация, че като ги отворят, правят каквото могат по мочентна преценка на лекаря, да спрат да пишат глупости!!!
човек може да влезе за апендисит и да му махнат половината органи, ако решат, че така трябва.
а при условия на спешност е по-различно. това да не е било планова операция и да могат да правят изследвания, да пратят човека за още документи, после да го пратят в друга болница и накрая да кажат- ходи в чужбина.

18.10 2015 в 12:07

До Виктор, не лекарите са проблема, а това, че болницата в Русе има "по-ниско ниво на компетентност" според бюрократите. С други думи бюрократите казват: "Вие нямате право да извършвате такава дейност, защото не сте "сертефицирани" за нея. Трябвало е незабавно да го изпратите или във Варна или в Плевен. Пък ако умре по пъте - Божа работа."

18.10 2015 в 11:31

Др Йовчев е специализант по кардиохирургия, има специалност коремна хирургия и е с дългогодишен опит. Като не знаете фактите не хвърляйте тези във въздуха!

18.10 2015 в 10:26

Браво на докторите, но нека това да е изключение, а не правило. Ако в медицината няма дисциплина и субординация, всичко е загубено. Ако всеки се самоопредели като "специалист по всичко", това е пагубно. Примери има оттук до довечера /по казармения жаргон/. И няма защо Москов да ги награждава, а да им даде бърза и безплатна възможност за специализация.

18.10 2015 в 10:14

Идиотско,идиотско,идиотско.....Питайте спасения дали е грешна самоинициативата на лекарите от Русе.Ами ако беше умрял....тия некадърници щяха да са виновни,защото не са го транспортирали във Варна.Това се нарича-хубава работа...,ама българска.