Лекари от Русе спасиха мъж, въпреки системата

OFFNews 18 октомври 2015 в 09:57 14549 10

След като спасили живота на мъж с прободна рана в сърцето, лекари от многопрофилната болница в Русе, се изправили пред неочаквана реакция - тази на техните колеги, съобщава Нова телевизия.

След успешната интервенция се заражда дебат - как така лекарите са оперирали умиращия човек, след като те не са били сърдечни хирурци и болницата не разполага с кардиохирургия?

"Бях дежурен в спешния кабинет, когато получихме информация, че към нас транспортират мъж с прободна рана в тежко състояние. Поехме го още от шокова зала и след кратък анализ решихме, че трябва да се действа своевременно и затова предприехме оперативна интервенция в условията на абсолютна спешност", разказва пред камерата д-р Йовчев, чиито думи са първото му публично изказване относно казуса.

"Това беше пътят. Ако не го бях отворил, болният щеше да умре в рамките на десетина минути", обяснява другият спасител - д-р Михайлов.

Многопрофилната болница в Русе няма кардиохирургия и затова се води с по-ниско ниво на компетентност. Едва вчера Здравна каса се е самосезирала и след това официално е обявила, че няма повод да санкционира когото и да било.

Сърдечните са едни от най-скъпите клинични пътеки, а при прободна рана в сърдечната област или друг сърдечен проблем пътят от Русе до Варна е около два часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!