Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Университетските болници се разграничиха от протеста на лекарите

OFFNews 28 март 2016 в 16:16 2702 0

Университетските болници се разграничиха от протеста на общопрактикуващите лекари, който започна днес в няколко области на страната. 

С декларация Асоциацията на университетските болници обяви, че протестите не са решението, и настоя за диалог, който според членовете на организацията е единственото решение на проблемите. 

"Вече повече от 20 години се опитваме да преодолеем проблемите със стачки и конфронтации, от което загубиха най-вече нашите пациенти. А здравната система не удовлетворява никого. Затова настояваме вместо на улицата, всички страни в липсващия диалог на тема „реформа в здравеопазването“ да седнат на масата на преговорите и заедно да намерим решение на неизяснените въпроси, на противоречията и несъгласията между нас", посочиха от Асоциацията.

"В медицината революции и чудеса не съществуват. Всички резултати идват след много, дълги и съвместни усилия на много хора. Реформата също не може да се случи от днес за утре - при това, като се следва само една безпогрешна линия. Затова сме убедени, че посоката на промяна трябва да бъде подкрепена, а разногласията да бъдат изчистени в съвместни разговори", категорични са те.

Личните лекари започнаха днес ефективни протести срещу здравната реформа на Петър Москов. 

Протести започнаха в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград, където лекарите започват поетапно да затварят кабинетите си. Протестиращите обявиха, че демонстрациите са заради липсата на диалог със Здравната каса и Министерството на здравеопазването. 

Очаква се към тях да се присъединят и лекари от други области. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!