Купуваме спешно ваксини срещу полиомиелит заради опасност от епидемия

Вероника Шербанова 11 ноември 2013 в 14:59 4427 3

Д-р  Ангел Кунчев Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев Снимка: БГНЕС

 

Купуваме спешно ваксини срещу полиомиелит заради опасността болестта да бъде пренесена от сирийските бежанци у нас. Това заяви пред БНР държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Децата в бежанските лагери се ваксинират срещу детски паралич. В същото време личите лекари имунизират всички свои пациенти до 15-годишна възраст с непълна схема срещу полиомиелит, обясни д-р Кунчев.

Тези мерки се вземат заради опасността сирийските бежанци да внесат в България заболяването. Всички деца, пристигащи от Сирия се ваксинират още на границата. Въпреки това обаче шансовете да се внесе заболяването нарастват, допълни той.

По думите му до края на месеца екипи на здравното министерство ще започнат имунизации с 5-валентната ваксина, която е включена в имунизационния календар, в ромските махали и районите с по-голяма концентрация на бежанци.

За да бъдат ваксинирани всички, освен децата и работещите в лагерите, медицинските екипи и ромите, е нужна и моно ваксина срещу полиомиелит, която може да се приема и от хора над 15 години и жива ваксина на капки. Тя дава добри резултати и е за хора, които не са били имунизирани.

В края на октомври стана ясно, че в Североизточна Сирия има огнище на полиомиелит. Ваксината срещи заболяването е включена в имунизационния календар, но има риск от заболяване сред децата в ромските махали, обясни д-р Кунчев.

За момента няма регистриран случай на полиомиелит, посочват от здравното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews