Кунева: Безотговорно е да не интегрираме ромите в образованието

OFFNews 24 октомври 2016 в 19:38 8073 5

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

"Има проблем с образованието на голяма част от ромската общност. Да не го признаваме и да не предприемаме мерки означава са крием главата си в пясъка. Да не вземаме специални мерки за образователна интеграция на ромите би било безотговорно", заяви министърът на образованието Меглена Кунева по повод надигащото се недоволство заради програмата, по която ще се осигурят 700 стипендии за роми ученици (IX и X клас).

Тя подчерта, че тази инвестиция, в образованието им, ще намали бъдещи разходи на социалната система - обезщетения за безработица, социални пенсии, защото образованието е път към намирането на работа.

Очаква се през 2020 г. 1/4 от навлизащите на пазара на труда да са роми, допълни министър Кунева.

Тя припомни, че участието на МОН в проекта за подпомагане на обучението на ученици от ромски произход е 40%, т.е. държавата гарантира 12 евро от общия размер на стипендиите. Останалите 60% осигурява Ромският образователен фонд.

"По този проект са предвидени стипендии само за 700 ученици, при това в гимназиалния етап. Тук говорим за ученици, които са полагали усилия. Борили са се с бедност, с предразсъдъци, имало е социален и приятелски натиск да се откажат. Очевидно не става дума за плащане за ходене на училище, а за стимулиране на по-добър успех и е неправилно въпросът да се политизира", коментира министърът.

Тя припомни, че миналата година заради бедност и по социални причини от образование са се отказали 2300 деца. Ние не делим учениците по етнически произход, но от разговори с директорите ни става ясно, че огромният процент на отпадналите са от ромската общност и затова е необходима допълнителна подкрепа, заяви Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

24.10 2016 в 20:48

Забравих! Безотговорно е да си позволявате изобщо да пипате образованието повече. Вън!

29585

2

Izalina

24.10 2016 в 20:47

Има проблем и с образованието на голяма част от НЕ ромската общност.

Там фонд некой нещо ще дофинансира ли стипендийки, м?

Или на самотек в тоталния хаос, който сътворихте?