Министър Мартин Иванов: Не приемам подигравателното отношение към културата

Калоян Константинов 06 август 2014 в 13:08 2043 0

Бившият министър на културата Петър Стоянович (вляво) и служебният Мартин Иванов.

Снимка OFFNEWS

Бившият министър на културата Петър Стоянович (вляво) и служебният Мартин Иванов.

"Не приемам подигравателното отношение към културата. Тя е една много подходяща брошка за ревера за слънчеви празници, след което веднага да бъде забравена", заяви служебният министър на културата доц. Мартин Иванов при приемането на длъжността.

Церемонията започна с кратко слово на вече бившия културен министър Петър Стоянович, който отбеляза, че днес е Преображение Господне, което може да значи две неща - свършекът на лятото и промяна на времето или началото на "венчавките и сгодявките". 

След това Стоянович връчи Хрониката на Константин Манасий на своя наследник, с коетосимволично му прехвърли поста си.

Министър Мартин Иванов помоли за "малко въздух" и каза, че ще отговори на въпросите на журналистите и обществеността скоро, но не след 100 дена, тъй като "общо присъствието ми ще бъде по-малко", пошегува се той.

"Има някои от вас, които може би си спомнят работата ми в архива. И там, и тук ще следвам обща философия на максимална откритост и прозрачност на администрацията и управлението. За съжаление, чудеса не са възможни, още повече при отказаната актуализация на бюджета", каза той. 

Иванов покани творческите съюзи на диалог, където те да споделят своите проблеми и желания. Той отхвърли становището, че култура не може да се развива в подобни тежки времена и посочи, че "насред най-тежката стопанска и политическа криза българската култура е процъфтявала". 
Той завърши с думите, че "това, с което можем да се представим пред света, е културата ни".

Името на Мартин Иванов нашумя миналата година, когато стана жертва на първото политическо уволнение на кабинета "Орешарски".

Служебният министър тогава заемаше поста председател на Държавна агенция „Архиви”. Той се постара архивите на ръководството на БКП от тоталитарния период да станат достъпни в интернет, което се оцени високо от обществеността и професионалните кръгове, но му струва поста.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови