Кристиян Добрев пред Nostrabet: Ценностите в спорта и в обществото се изкривиха за сметка на парите

OFFNews 24 юли 2023 в 11:48 338 0

Кристиян Добрев
Кристиян Добрев

Спортният директор на Септември, Кристиян Добрев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той сподели своето мнение за проведената лятна подготовка, натъртвайки, че тя е била прекалено къса и е било напълно възможно да се планират повече мачове за декември месец, за да се осигури по-дълга лятна почивка. Добрев не пропусна и да предложи отново преминаването към формат на първенството пролет-есен, изтъквайки редица позитиви за клубовете от подобен ход.

Бившият футболист обърна внимание на удовлетворението, което му носи работата в Септември, свързана с даването на шанс на млади играчи да се утвърдят и да започнат професионалния си футболен път. Директорът наблегна на факта, че в днешно време ценностите на младите спортисти и в обществото като цяло са се изкривили драстично, като основната цел вече е финансовата облага, а не преследването на мечтите.

Здравейте, господин Добрев! Първият мач от сезона беше успешен за Септември. Влияе ли топлото време на представянето на играчите?

Със сигурност е по-трудно, но това важи за всички отбори. Условията са трудни и за зрителите, които гледат, така че това не е оправдание за нас. Първият мач мина, направихме добра победа. Опонентът не беше на нашето ниво и можеше да бием с повече, но докато напипаме правилния ритъм в първите срещи е важно да се вземат необходимите победи. След още 3-4 мача се надявам отборът вече да покаже и желания облик и да задържи за по-дълго върхова форма.

Лятната подготовка и почивката между сезоните бяха много кратки. Беше ли по-трудно да се изгради нормална подготовка?

Наистина подготовката беше кратка. Не знам защо БФС реши да бъде толкова кратка, след като през декември може да се изиграят напълно нормално 3-4 мача. Сега не е комфортно за абсолютно никого да се играе при тези жеги, но има много неща в родния футбол, които е редно да се променят. Няма гъвкавост в БФС при вземането на решения. Вчера се реши да се изместят мачовете от efbet Лига, докато тези от Втора лига явно сме някакви персийци и може да играем по жегите. Важни са крайните резултати, всичко друго служи за оправдание.

Това поредният аргумент в посока преобразуването на първенството към формат пролет-есен ли е?

За мен е по-правилно да се играе пролет-есен у нас, но не мога да вземам такива решения. Плюсовете са повече от минусите. Отборите, които играят евротурнири, ще са в много по-добра форма в този момент, ако шампионатът е в разгара си. Няма да има правене на селекция в движение. Има и финансови ползи от това – ще се спести един лагер. Не знам защо не се предприема тази стъпка. Дори и това да не се окаже вярна стъпка, то след това може да се върне старият вариант. Предприемането на промяна е само утопична възможност – единствено ни обясняват защо нещо не може да се получи. Не се дават решения на проблемите. Виждаме, че в началото на март играем в разгара на зимата – снегове и замръзнали терени. Ще е по-продуктивно да се играе между средата на март и декември. Темата обаче е дълга, но ние само може да даваме идеи, които да бъдат отхвърлени...

Липсата на гъвкавост ли е големият проблем у нас?

Ако пробваме, бихме разбрали дали този вариант е добър. Тогава поне ще знаем, че сме опитали. Това важи за формата на първенството, отборите и състезателите. Специално при нас гледаме да дадем максимално много шанс за изява на млади играчи. Някои успяват да си хванат шанса, други не, но не мисля, че има разочарование у играчите, тъй като при нас не липсват шансове. В Септември доста играчи получават повече шансове, отколкото им е капацитетът. Засега тази стратегия дава резултати, за да може по-добрите да правят изходящи трансфери, други да остават при нас, а трети да търсят пътя си другате, защото не са имали качествата.

Бяхте в елита през миналия сезон и младите играчи натрупаха безценен опит. Ще улесни ли това работата Ви през този сезон и ще им помогне ли това за развитието им занапред?

Ние запазихме състава от миналия сезон, с изключение на играчите, които продадохме. Гръбнакът беше запазен, което е един плюс за нашия отбор. Целим се в завръщане в efbet Лига на първо време. За миналия сезон имаше обективни и субективни причини да не оцелеем. На първо време, трябва да кажем, че е малко по-рисковано да се играе с толкова млади футболисти. Те все още не са готови да са конкурентноспособни на останалите отбори. За нас не е проблем това обаче. Съдийството също изигра своята роля, ако говорим за субективните фактори. За съдиите винаги е по-лесно да ощетят по-младия и скромен отбор, за сметка на по-богатия такъв, с повече фенове.

Темата за съдийството е дълга и няма да ни стигне времето, но аномалиите през този сезон бяха много в този аспект и все в наш ущърб. Затова сега ще сме във Втора лига и се надявам да се върнем в първата дивизия. Няма да изменим своя подход с даване шанс на млади състезатели и се надяваме, че ако някой хване окото, то той ще бъде трансфериран.

Моделът „Септември“ е почти без аналог у нас. Надхвърлят ли плюсовете и удоволствието от тази стратегия трудностите, с които се срещате?

Със сигурност удоволствието е много по-голямо. Другото е моментна негативна реакция, която отшумява. Това няма да ни накара да променим визията за развитието на футболния клуб. Много по-сладко е да дадеш шанс на момче от школата, което започна да използва шанса си, да се развива, да привлича погледите и да става актуален за футболната общественост. Не всеки успява да разгърне възможностите, но при тези, които съумяват, задоволството е много по-голямо. Това не се оценява от всички, има и хора, които гледат всячески да те спънат.

Когато се опитваш в България да играеш с млади, по честен начин, то рискуваш да бъдеш пренебрегнат и недооценен, особено от съдиите. Това обаче си е за тяхна сметка. Смятам, че няма нищо лошо в това да сбъркат в посока на по-слабия и да ощетиш неумишено по-големия. Грешките винаги са в наш ущърб, което ме навежда на мисълта, че не всичко е случайност.

Може ли да има по-актуално нещо за родния футбол от тим, който се опитва да развива българското?

Аз се надявам, че и други отбори ще предприемат нашия модел на работа. Подписвам се с две ръце на твърдението, че родният футбол ще тръгне нагоре, ако това се случи. Винаги собственото производство е по-хубаво и по-радващо. Има доста отбори, които развиват академиите си – Левски, ЦСКА, Лудогорец, Ботев Пловдив, Славия, Черно море, вероятно и пропускам някого. Вижда се, че има талантливи деца, но трябва да им се даде шанс. Някъде им се дава възможност, а другаде търпението свършва след 2-3 мача. Трябва да приемем, че не произвеждаме свръхподготвени играчи и трябва да се научим да сме търпеливи. С мачове всичко се получава. Всеки си изиграва слабите срещи. Като клуб трябва да застанем зад тях и да приемем, че няма нищо на всяка цена или фатално. Единственото фатално е смъртта. Загубата и изпадането за мен не е драма. Има неудовлетворение от несвършената работа, но нищо не е на всяка цена при нас. Стараем се да даваме поле за растеж на играчите във всеки момент.

Колко важна е средата за развитие на играчите, тъй като знаем, че у нас тази тема е доста дискутирана в последните години?

Проблемът със средата е глобален. Изкушенията днес са много повече, отколкото когато аз бях дете през 80-те години. Ценностите бяха различни, много по-добри. Сега на първо време идват парите, което няма как да е водещо в преследването на мечтата на един спортист. Ако парите са водещият фактор, то няма как да се случат нещата. Трябва да имаш идеали, да растеш и да мечтаеш. Като дете съм мечтаел да бъда футболист, без да мисля за парите и облагите. Стремял съм се да стана футболист и да направя каквото ми е по силите. От тази гледна точка ценностите са се изкривили много. На всеки му е на първо място финансовата страна. Появиха се агенти, които може би са необходимото зло във футбола, но ако един играч е достатъчно добър, то винаги ще се оправи и в спорта, и в живота. Всеки си избира сам пътя за развитие, но не се справяме особено добре в конкурентна среда, за жалост.

Колко силно е влиянието, което оказва легенда като Красимир Балъков върху играчите в Септевмри?

Трябва да питате лично тях този въпрос. Мисля, че за нашия клуб е чест да работи човек като Красимир Балъков в него. Той е футболист от световна класа, който се доказал на всякакви международни сцени – в Португалия, Германия, на Световно първенство. За жалост нито аз, нито момчетата от следващите поколения успяха да стигнат неговото ниво. Ако футболистите в нашия клуб успеят да попият от неговото себераздаване, желание и амбиция, то ще е много позитивно.

И за финал, господин Добрев – какво си пожелавате до края на годината в личен и професионален план?

Пожелавам на всеки един човек да е здрав. В професионален план се надявам да изпълним целите и мечтите, които имаме в краткосрочен план, да се класираме в efbet Лига. Във Втора лига ще е по-лесно за момчетата и се надявам да успеят да покажат качествата си, за да влезем в елита и да продадем няколко от тях. Това би било чудесна награда за усилията ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!