"Кремъл дели хората на такива, които може да изплаши, или да купи"

ОFFNews 03 февруари 2015 в 23:00 11228 14

Димитър Бечев.
Димитър Бечев.

"Има едни хора на власт в Москва, които делят света на хора, които можеш да изплашиш, и такива, които да купиш", заяви пред БНТ Димитър Бечев, старши анализатор към London School of Economics.

Той добави, че в България Кремъл все още използва само метода с купуването, тъй като корупцията е широко разпространена.

Според Бечев от Русия идва "фундаментална заплаха" за страната ни, тъй като "корупционните ѝ мрежи разяждат българската държавност".

"Отбраната е дългосрочна инвестиция. Който не храни своята армия, храни чуждата", каза той, като подкрепи позицията, че българската армия се нуждае от по-сериозни финанси.

Според него нито един войник на ЕС няма да влезе да се бие в Донбас, но е възможно съюзът да прати оръжия и техника на Киев. 

Бечев беше категоричен, че общ език с Русия рано или късно ще се намери, но е по-добре Европа да има "тояга" в ръката си, докато води преговорите, отколкото да няма.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви, че в модерната история на България никога досега не е имало по-голяма заплаха за националната ни сигурност.

Тази заплаха обаче не идва главно от Русия, ами от юг - от нестабилността в Турция, от "Ислямска държава" и бежанците, срещу които НАТО няма да ни помогне.

Експертът е на мнение, че ако вълните от бежанци продължат с големи темпове и вътрешната ни политика остане същата, в Южна България накрая ще се обяви военно положение и проблемът ще засяга националната ни сигурност.

Той е силно възмутен, че за охрана на политиците отиват 40 милиона лева, а за разузнаване - 20 милиона. Затова трябва НСО да бъде напълно премахната, смята Ноев.

"Не може политиците да се возят в нови Аудита, а полицаите по границата да газят в калта и да се завиват в найлони", каза Ноев.

Бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков насочи вниманието към проблема с националната идентичност, като изтъкна, че по света в момента има поне 10 саморазпаднали се държави или държави с проблеми с националната идентичност

Той изтъкна, че трябва много да внимаваме да не допуснем дълбоко разделение в българското общество, което би довело до много тежки последствия.

Според Георги Минчев от Българо-руската търговско-промишлена палата санкциите срещу Русия няма да доведат до желаните ефекти, тъй като подобни ограничения не са унищожили нито Куба, нито Иран, които са значително по-малки и изолирани от Русия, която се простира на 2 континента и граничи с куп страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!