Кръв (репортаж на Искра Ангелова)

Искра Ангелова 22 май 2023 в 15:53 3882 0

Кръводаряване

Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) е гражданска инициатива, която свързва нуждаещите се от кръв пациенти и потенциалните кръводарители, като по този начин улеснява и без това сложния и мъчителен процес по намиране на кръв при медицинска нужда. Организацията е създала мобилно приложение, което има за цел да улесни връзката между доброволни кръводарители и хора, които се нуждаят от кръвопреливане, и е достъпно напълно безплатно на територията на цялата страна. Приложението можете да изтеглите ТУК.

На сайта на организацията четем:

"Kръводаряването е сред най-високо хуманните постъпки, които не могат и не би трябвало да бъдат оценявани в пари.

Всеки ден поради катастрофи, операции, раждания и множество заболявания, повече от 500 човека в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти, които се набавят САМО и ЕДИНСТВЕНО чрез КРЪВОДАРЯВАНЕ.

Редовното доброволно и безвъзмездно кръводаряване е в основата за осигуряването на необходимите количества висококачествена и безопасна кръв.

Според препоръките на Съвета на Европа всяка страна трябва да покрива сама нуждите си от кръв и кръвни продукти и това е основен принцип, който е възприет от цивилизованите страни. За съжаление броят на хората, които даряват кръв е крайно недостатъчен.

България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа. Броят на кръводарителите до миналата година е 22 на 1000 души, а средната цифра за Европа е около 30 кръводарители на 1000 души. Реално, обаче, проблемът е още по-голям, тъй като доброволните кръводарители, са изключително малко, защото повечето хора дават кръв само за свои роднини и приятели при нужда.

Решението е Ваше – кръвта няма аналог – дарете кръв – спасете живот – това е безценно."

Българската организация за доброволно кръводаряване е сдружение. Основни цели на сдружението са:
- Да насърчава и популяризира редовното, анонимно, доброволно и необвързано с облаги кръводаряване на територията на Република България, Европа и в световен мащаб;
- Да работи за задоволяване нуждите в здравеопазването от високо качество човешка кръв и кръвни продукти в Република България, Европа и в световен мащаб;
- Да работи за въвеждането и прилагането на начини и средства, свързани с кръводаряването в Република България, Европа и в световен мащаб, гарантиращи безопасността както на донора, така и на приемника;
- Да участва в организирането и популяризирането на редовни акции за доброволно и необвързано с облаги кръводаряване на територията на Република България, Европа и в световен мащаб;
- Да развие и популяризира програми за образоване на обществото за благоприятните аспекти на кръводаряването и вредните ефекти и рискове от събирането на кръв от платени донори, съвместно с пациентите, нуждаещи се от кръвопреливания и представляващите ги пациентски организации;
- Да сформира младежко звено, което да работи за популяризирането и изпълнението на целите на сдружението сред младите хора;
- Да установи и поддържа контакти с центровете за даряване на кръв в цялата страна, с Министерство на здравеопазването, с Министерство на образованието, младежта и науката, със Световната Здравна Организация и с други организации, със сходни цели и дейности;
- Да стане член на Международната федерация на организации за кръводаряване и да участва активно в разрешаването на проблемите във връзка с дефицита на високо качество човешка кръв и кръвни продукти в Република България, Европа и в световен мащаб;
- Да работи за постигане на целите на сдружението, чрез образоване и изграждане на едно по-отговорно гражданско общество.

За да станете кръводарител следва да сте:

– в добро общо здраве и без противопоказания;

– дееспособни;

– на възраст – от 18 до 65 години;

– с минимални нива на хемоглобина – за мъжете – 135 г/л. и за жените – 125 г/л.;

– с тегло – над 50 кг.

За мъжете се разрешава кръводаряване – до пет пъти годишно, а за жените – до четири, с интервал между две кръводарявания минимум осем седмици.

Добре е поне два-три дни преди кръводаряване да се храните редовно и с по-високо енергийна храна, разнообразна по състав, тъй като по този начин ще повишите качеството на дарената кръв, както и устойчивостта на организма си.

Пийте минимум 1,5 литра вода на ден.

За самото кръводаряване не отивайте на гладно и бъдете отпочинали.

Искате да знаете повече?

Непосредствено преди кръводаряването ще трябва да попълните декларация за здравословното си състояние, под формата на въпросник (прекарани в миналото заболявания, прием на лекарства, пътувания в чужбина и др.).

Ще бъдете прегледани от лекар, който да направи преценка, дали кръводаряването не застрашава здравето Ви и дали дарената от Вас кръв ще е безопасна за нуждаещите се от нея.

Носете личната си карта, не се притеснявайте и отговаряйте искрено на задаваните Ви въпроси.

Ще Ви вземат кръв от пръста, за определяне на кръвната група и нивото на хемоглобина.

Кръводаряването се осъществява еднократно, като количеството дарена кръв е ограничено до 450 мл. В сака, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл., който поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни. Цялата процедура отнема около 40 мин.

След кръводаряването е добре да не се натоварвате и да приемате повече течности и високо енергийна храна.

Кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. След около едно денонощие дарената кръв е възстановена количествено от организма, а след около три до четири седмици – и качествено; след осем седмици сте в състояние да дарите отново, без да е необходимо да приемате каквито и да било медикаменти или специална храна.

Кръвните центрове осигуряват безопасността на кръводарителите и реципиентите на кръв, като всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Дарената от Вас кръв се изследва за СПИН, хепатит В и С, сифилис и др. Ако дадете положителен резултат за някоя от тези инфекции, лично ще бъдете уведомен за резултатите, а кръвта Ви няма да бъде използвана. Една седмица след кръводаряването можете да получите резултатите от изследването на кръвта Ви, както и да научите кръвната си група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови